Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Franse derogatie neonics voor suikerbieten

7 Augustus 2020 - 5 reacties

De Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, verleent bietentelers in het land derogatie voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden. Vanaf 2021 kunnen de telers voor 3 jaar weer insecticidegecoat zaad zaaien. Het Europees verbod heeft grote impact op de Franse suikersector.

Donderdag 6 augustus publiceerde het Franse landbouwministerie een brief waarin het kenbaar maakt derogatie te verlenen voor 3 seizoenen, startend in 2021. Het is een reactie op de roep van belangenbehartigers en suikerproducenten (zoals Cristal Union). Zij geven aan dat dit jaar de suikerproductie 600.000 tot 800.000 ton lager ligt als gevolg van het neonicsverbod dat sinds 2018 van kracht is. Door insectenschade ligt de suikeropbrengst per hectare 30% tot 50% lager. Vooral schade door de groene perzikluis is een probleem.

Vitale sector
Het is van vitaal belang dat Frankrijk zijn eigen bietenteelt beschermt, zo stellen de organisaties. Zo blijft het land onafhankelijk voor de productie van suiker en behoudt het 46.000 banen, die naar eigen zeggen door de suikersector worden gecreëerd. Het land telt 25.000 bietentelers en 21 fabrieken. Volgens minister Denormandie is het van groot belang nu derogatie te verlenen, omdat telers anders massaal stoppen met de bietenteelt in 2021.

Spuiten met neonicotinoïden blijft wel verboden, maar gecoat zaaizaad is straks wel toegestaan. Niet iedereen is blij met de te verlenen derogatie. Onder andere de vereniging van bijenhouders is fel tegen, net zoals sommige natuurorganisaties. Zij noemen het een stap terug in de tijd en catastrofaal voor bestuivers, zoals bijen.

€5 miljoen steun
De minister reageert hierop door te stellen dat deze maatregel nu nodig is. De komende jaren worden gebruikt om alternatieven voor neonics te ontwikkelen. Het ministerie maakt hiervoor €5 miljoen vrij. Een deel van het geld wordt gebruikt als compensatie aan telers die dit jaar met een opbrengstverlies te maken hebben. Het is nog niet duidelijk of het om een integrale ontheffing gaat of dat er strenge regels aan zijn gebonden. Onder meer in België is dit het geval, waardoor de ontheffing niet voor iedereen interessant is. Wel zegt de minister dat strenge controle plaats gaat vinden.

Denormandie rept niet over de koolzaadteelt, die ook gedecimeerd is in Europa als gevolg van de ban op neonics. Die ging al in 2014 in en zorgt ervoor dat vooral jonge koolzaadplanten worden opgegeten door de koolzaadglaskever. In Europa waren Frankrijk, Duitsland en Nederland voorstander voor het verbod op gecoat suikerbietenzaad. Nu 1 van deze pijlers wegvalt, is het de vraag of meer Europese landen volgen. Landbouwminister Carola Schouten leunt vooral sterk op de mening van haar Duitse collega Julia Klöckner. Ook in Nederland lijdt de bietenopbrengst onder luizenschade, die het vergelingsvirus veroorzaken, wat suikeropbrengst kost.

Het nieuws uit Frankrijk komt niet als een verrassing voor buurlanden. Tijdens een overleg tussen de Europese suikerketen (telers en industrie) met Europarlementariërs riep Denormandie op tot steun uit Brussel, of neonics terug. Dirk de Lugt, voorzitter van Cosun Beet Company, verwacht in Nederland niet een soortgelijke beweging: "In het ministerie zit tot nu toe geen beweging. Minister Schouten heeft laten weten dat nationale derogatie geen steun vanuit Brussel moet krijgen, om geen ongelijk speelveld te creëren. Schade aan bietengewassen is er ook in Nederland, maar met mindere mate in vergelijking tot andere landen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
3897 7 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888671/franse-derogatie-neonics-voor-suikerbieten]Franse derogatie neonics voor suikerbieten[/url]
nou Carola kans voor open doel om te laten zien dat je wat om je boeren geeft. vandaag nog aankondigen
Abonnee
epv 7 Augustus 2020
Als carola niet buigt , bietenzaad maar in frankrijk bestellen. Met zijn allen de druk op cosun maar flink opvoeren.
Abonnee
de fries 7 Augustus 2020
1 Europa toch?? Vrij verkeer van goederen en personen, dus nu ook alle landen weer zaadcoating..
Charel 7 Augustus 2020
Carola en haar groene ambtenaren zullen wel weer het domste mannetje van de klas zijn en dus niks doen.
zuidboertje 7 Augustus 2020
Nou, de Fransen hebben in ieder geval een ministerie VAN of VOOR landbouw. Daar wordt nog gezond boerenverstand gebruikt. Wij moeten het stellen met een ministerie van landbouwafbraak
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

EU-voorstel komt neer op gewasbeschermingsverbod

Achtergrond Green Deal

Boer-tot-bord-strategie vooral op bord van de boer

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief