RockerStocker / Shutterstock.com

Nieuws Droogte

Is ondergrondse irrigatie oplossing bij watertekort?

1 Oktober 2020 - 3 reacties

Dit seizoen was het opnieuw droog en daardoor kwam ook het thema 'waterschaarste' voor het zoveelste jaar ter sprake. Kan ondergrondse irrigatie met gezuiverd rioolwater hier verandering in brengen? Onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Universiteit van Amsterdam denken van wel. "De bodem moet werken als een natuurlijke filter."

De groep onderzoekers kijkt of gezuiverd rioolwater in de landbouwsector kan worden hergebruikt door irrigatie via het grondwater. "Op dit moment vindt er al onbewust hergebruik plaats van gezuiverd afvalwater, namelijk via bovengrondse irrigatie. Dit omdat rioolwaterzuiveringsinstallaties zeer grote hoeveelheden lozen in onder andere oppervlaktewater en rivieren", zo vertelt promovendus Dominique Narain-Ford die zich bezighoudt met dit onderzoek. Uit gegevens blijkt dat conventionele zuiveringsinstallaties niet alle microverontreinigingen kunnen verwijderen. "Hierdoor bevat het gezuiverde rioolwater vaak nog resten van geneesmiddelen of een breed scala aan chemicaliën."

Volgens Narain-Ford is dit met name een probleem in droge zomers. "Het oppervlaktewater wordt dan namelijk door de boeren volop gebruikt voor bovengrondse irrigatie en dit levert dus een onbedoelde blootstelling op aan deze microverontreinigingen." Het team onderzoekt of ondergrondse irrigatie met gezuiverd rioolwater dit probleem oplost. "Ondergrondse systemen kunnen het water langer vasthouden, waardoor de bodem een kans krijgt voor het filteren, bufferen en afbreken van de chemicaliën die nog in het afvalwater zitten." Exacte cijfers hierover zijn echter nog niet bekend. "We hebben monsters verzameld en die data wordt momenteel uitgewerkt."

Niet overal mogelijk
Er zijn meerdere landen die gebruik maken van ondergrondse irrigatie of het gebruik van gezuiverd rioolwater door bovengrondse irrigatie (waaronder het Midden-Oosten, Afrika en de Mediterrane landen), maar de combinatie van gezuiverd rioolwater en ondergrondse irrigatie is nieuw. "Dit komt voornamelijk door het feit dat afvalwater nog niet optimaal gebruikt wordt en er een bestaande infrastructuur (het irrigatie-drainagesysteem) voor aanwezig moet zijn", licht Narain-Ford toe. Dit zorgt er overigens ook voor dat de innovatie niet overal mogelijk is. 

Daarnaast zijn er voldoende gebieden in Nederland waar het water niet goed vastgehouden kan worden. "Voor ondergrondse irrigatie moeten de grondwaterstanden wel boven de buizen uitkomen, anders wordt er niets opgeslagen. Als een akker dat niet toelaat, dan is ondergrondse irrigatie niet mogelijk. Uiteraard kan je het gezuiverde rioolwater dan nog wel bewust met andere bovengrondse technieken gebruiken", zo legt Narain-Ford uit.

Langlopend onderzoek
Al met al is dus nog veel onduidelijk. "De eerste resultaten zijn positief, maar we moeten nog heel veel onderzoek doen. Het project is in 2015 van start gegaan en ik ben in 2018 aangesloten. Het doel is om het in 2022 af te ronden. Dan moet bijvoorbeeld duidelijk zijn in hoeverre de bodem fungeert als die natuurlijke filter", concludeert Narain-Ford.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
boer jan 2 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889514/is-ondergrondse-irrigatie-oplossing-bij-watertekort]Is ondergrondse irrigatie oplossing bij watertekort?[/url]
Neen ! geen rioolwater om de velden te beregenen! onze grond is geen vuilnisbak! we worden beschuldigd van vervuiling wanneer we drijfmest of kunstmest verspreiden, maar we moeten accepteren dat we afvalwater uit steden ontvangen! NEE het is uitgesloten! ze moeten hun afval in de stad bewaren!
Abonnee
kikker 2 Oktober 2020
ideaal al die hormonen uit dat afval water groeien mooi in onze gewassen mee, hoeft het vrouwelijke deel van onze bevolking tenminste de pil niet meer te slikken.
Abonnee
Jan kievit 2 Oktober 2020
Nooit aan beginnen amsterdam moet zelf hun eigen vervuiling opruimen laten ze er drinkwater van maken alleen voor amsterdam
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Uien

Uien drijven door straat na enorme regenval

Nieuws Weer

Koud winterweer in beeld, maar nog niet zeker

Gewastour Weer - week 40

Willen boeren gaan rooien, is het weer niet goed

BB TV Robert de Vries

Na veel wind en plens regen komt even rust in de tent

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox