Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

VVD stelt kamervragen over derogatie neonics

12 Oktober 2020 - 5 reacties

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft landbouwminister Schouten maandag 12 oktober Kamervragen gesteld ten aanzien van het gebruik van gecoat suikerbietenzaad met neonicotinoïden. Ondanks de Franse derogatie, ziet Schouten niets in een ontheffing voor Nederlandse telers.

Lodders stelde Kamervragen op basis van artikelen die Boerenbusiness schreef over de neonics-discussie. Zo liet Royal Cosun-voorzitter Dirk de Lugt eerder in een interview weten dat het dossier wat hem betreft terug op tafel moet. Ook in Duitsland is de discussie gaande, maar hier is nog geen besluit genomen over een mogelijke ontheffing. In Frankrijk gebeurde dat wel. Op 6 oktober stemde het parlement in met een tijdelijke vrijstelling. De komende 3 jaar mogen telers er weer neonics gebruiken.

Geen noodsituatie
Minister Schouten liet in navolging van dit nieuws weten dat een ongelijk Europees speelveld als gevolg van derogatie op landelijk niveau in de EU, voor haar geen reden is om mee te gaan in de ontheffingen. Pas wanneer er sprake is van een noodsituatie is dit het overwegen waard. In Frankrijk liggen de bietenopbrengsten lokaal tot 80% lager, waardoor zeker sprake is van een uitzonderlijk slechte positie voor bietentelers. Hoewel in Nederland het vergelingsvirus ook duidelijk aanwezig is – en hiervoor fors meer gewasbeschermingsmiddelen zijn toegepast – zijn de problemen hier (nog) minder groot.

Eenzelfde opbrengstderving
Tweede Kamerlid Helma Lodders vraagt daarom ook aan de minister wat zij exact onder een noodsituatie verstaat. Ook wil Lodders graag weten waarom de minister nog geen overleg met Cosun heeft gehad over deze situatie. Volgens Lodders is de situatie in Nederland niet anders dan in Frankrijk. In beide landen ligt de gemiddelde opbrengstderving op 7%. Het verschil is dat in Frankrijk de extremen groter zijn. De VVD'er ziet graag voor Nederland een oplossing voor de korte en middellange termijn. De minister kondigde eerder aan dit binnen een werkgroep aan te pakken, maar exacte invulling is hiervoor nog niet gegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
petatje 12 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889630/vvd-stelt-kamervragen-over-derogatie-neonics]VVD stelt kamervragen over derogatie neonics[/url]
Ik had deze vragen toch ook minstens van Jacco en zijn zo boerenlievende CDA vrienden verwacht. Weer NIET dus. Het is nu toch voor de verkiezingen, of hebben ze de hoop op boerenstemmen al opgegeven daar bij het CDA?!
Abonnee
truus 12 Oktober 2020
einde bietenteelt in nederland...
jan 12 Oktober 2020
voor mevr schouten gelden geen regels straks komt er weer een raport waaruit blijkt dat er teveel insecticiden gebruikt zijn .zodat ze daar weer actie op gaat ondernemen dat is alles wat deze linkse club wil .alles in de landbouw moet kapot .en weer terug naar een Ot en Sien landbouw.
tijdbom 13 Oktober 2020
We kunnen niet meer stemmen op een politieke partij waar een C voor staat. Helaas,maar is nu eenmaal zo.We zijn door Schouten lelijk in de tang genomen,en dat doet pijn,want ze nijpt uit alle macht
hans 13 Oktober 2020
Zijn de Schoutens en Segers', CU, of de de Jonge's en Heerma's, CDA, de bepalers van de koers van die partijen, of de leden?
Boeren kunnen, verenigd, samen mede de koers van zo'n partij bepalen, zoveel leden hebben zij niet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

Nieuws Akkerbouw

Keverterreur vernietigt Oostenrijkse bietenteelt

Nieuws Gewasbescherming

Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox