Agrifoto

Nieuws Glyfosaat

Frankrijk financiert boer die glyfosaat uitbant

9 December 2020

De Franse overheid wil financiële steun verlenen aan boeren die het gebruik van glyfosaat uitbannen, zo laat het ministerie van Landbouw weten. President Emmanuel Macron ziet het als laatste mogelijkheid om het gebruik van het middel zo snel en zoveel mogelijk in te perken, nadat een totaalverbod eerder mislukte.

In het plan staat dat Frankrijk een tijdelijke belastingverlaging van €2.500 toekent aan de boeren die in 2021 en/of 2022 melden te zijn gestopt met het gebruik van glyfosaat. Daarbij schrijft de overheid specifiek dat alleen de zwaarst getroffen sectoren in aanmerking komen voor deze financiële steun, dat zijn onder andere boomgaarden, graangewassen en wijnvelden. Ook heeft het ministerie de subsidie voor aanpassingen in apparatuur verhoogd naar €215 miljoen.  

Forse verliezen verwacht
Frankrijk zet volop financiële middelen in om Franse boeren ervan te overtuigen om te stoppen met het gebruik van glyfosaat. Volgens de ministers is dit plan het enige middel dat effectief is in de strijd tegen het middel, omdat het uitbannen van glyfosaat forse gevolgen kan hebben op het bedrijf. Als voorbeeld noemt het ministerie een graanteler die door het verbod een verlies kan lijden van maximaal 16% van de bruto bedrijfswinst. De meerkosten liggen op maximaal €80 per hectare of €7.000 voor een gemiddeld bedrijf van 87 hectare.

Het Franse gezondheids- en milieuagentschap (Anses) zei begin oktober dat het vanaf 2021 beperkingen stelt aan het gebruik van glyfosaat in de landbouw. Een volledig verbod bleek niet haalbaar, omdat er een groot gebrek is aan niet-chemische alternatieven in diverse gebieden. Kortom: alleen wanneer er geen alternatieven beschikbaar zijn, kunnen de telers nog terugvallen op het middel, beter bekend de onder merknaam RoundUp.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Frankrijk

Wat hebben verkiezingen in petto voor landbouw?

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Nieuws Gewasbescherming

Deadline voor glyfosaat naar juli 2023

Nieuws Droogte

Franse overheid bezorgd over extreme droogte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief