Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Weinig vrije handel op biologische markten

28 Januari 2021

Het seizoen voor biologisch product is al een aardig eindje op weg. Januari is voor een goed deel voorbij en met nog een paar maanden te gaan, mag je veronderstellen dat partijen bewegen. Dat geldt niet voor uien en ook op de peenmarkt is het rustig. De vraag naar aardappelen blijft laag, terwijl de voorraden nog aanzienlijk is. Wat doen de DCA Indicatieprijzen?

De uienmarkt verkeert al een tijdje in een afwachtende houding. Er is wel vraag, maar op het geboden prijsniveau wordt amper gehandeld. De biedingen die worden gedaan, zijn naar verluidt soms zo'n €0,50 per kilo. Voor echt grof is dat een paar cent minder.

De echt goede partijen worden daar nog niet voor losgelaten. Het begint toch ook wel een beetje spannend te worden, zo vertelt een handelaar,. Worden de verwachte hogere niveaus in ook daadwerkelijk gehaald in bijvoorbeeld maart? In het segment van lagere kwaliteit is er wat meer te doen en wordt er her en der gekocht.

Maar voor de goede kwaliteit, waar de DCA indicatieprijzen over gaan, is de prijsrange €45 tot €50 voor >30% grof. De grove uien zitten daar iets onder. De DCA Indicatieprijs daarvan is €43 tot €49. Nog steeds bij weinig handel. Het is afwachten of de bewaarders hun poot nog heel lang stijf durven te houden.

Export biologische peen stroef
Vorige week was het prijsniveau voor biologische peen zo tussen de €25 en €30 euro in een rustige markt. Dat is eigenlijk onveranderd in een week van weinig handel. Het is hetzelfde verhaal als in de gangbare peen. De levering aan de detailhandel blijft op een redelijk goed niveau, maar de vraag voor export is belabberd.

Per saldo weinig vraag naar vrije peen dus. Ook hier geldt dat telers het nog wel even vol houden en dat kwaliteit geen issue is. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen blijft voor week 4 dus €25 en €30 per 100 kilogram. De stemming is rustig.

Genoeg aardappelen in bewaring
Voor aardappelen geldt nog altijd dat er weinig handel is en weinig nieuws. Aardappelen zijn genoeg in bewaring, dus er moet wel wat gebeuren. Ook voor aardappelen geldt dat er nog weinig bewaarproblemen lijken te zijn, al blijft dat bij een aardappel altijd lastig aan de buitenkant te zien. 

Over het algemeen maken telers en handelaren zich daar nu niet al te druk over. De DCA Indicatieprijs voor tafelaardappelen blijft ook ongewijzigd staan op €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt ook voor kruimige en vastkokende aardappelen 35 tot 65 mm. 

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden