Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Wat gebeurt er op de biologische markten?

11 Maart 2021

Net als in de gangbare markt worden vrije biologische peen, ui en tafelaardappelen amper verhandeld. Eindgebruikers worden voldoende voorzien uit de contracthandel. Extra vraag is er niet, ook doordat de foodservice nog niet aan de markt is en voorlopig ook nog niet komt.

Zo is de markt voor biologische uien nog steeds rustig. Met een prijs rondom de €40 per 100 kilo zijn de prijzen zeker niet slecht, ondanks de geringe handel en de uitblijvende vraag. De aanvoer uit onder meer Egypte komt steeds dichterbij. Maar goed als dat is aan prijzen van traditioneel een dikke €50, dan is het Nederlandse product zeker concurrerend.

Er is op het ogenblik weinig handel en het prijsniveau is om die reden moeilijk te duiden door de markt. De meesten houden het op onveranderd. Sommigen maken melding van bijzondere partijen die voor rond de €50 worden verhandeld, maar dat is dus zeker niet de bulk. Voor die laatste geldt dat de DCA Indicatieprijs voor deze week uitkomt op €40 tot €43 voor >30% grof. De grovere uien noteren van €38 tot €41 per 100 kilo. Er is dus heel weinig handel in vrije uien en de stemming is in die markt zeer rustig. De leveringen op basis van contracten loopt verder goed door.

Peen onder druk verhandeld
In de markt voor biologische peen gebeurt ook weinig of het moet zijn dat er een aantal partijen zijn verhandeld onder druk van bewaarproblemen. Maar zo lang die problemen zich maar bij een enkeling voordoet, wordt niemand daar onrustig van.

Maar al met al zijn de prijzen toch niet geweldig. Partijen houden het wederom op een ongewijzigde prijs De DCA Indicatieprijs voor goede kwaliteit (klasse I) biologische peen blijft onveranderd op €25 tot €30 per 100 kilo staan. Vorig jaar jaar zaten we daar flink boven met prijzen rond de €45. Het jaar daarvoor stonden de prijzen in deze tijd van het seizoen op €60. Daarbij steekt het huidige prijsniveau dan toch wel bleekjes af.

Weinig kopers actief
In de markt van biologische tafelaardappelen is het verhaal ten opzichte van vorige week niet veranderd. Behalve dan dat we weer een week verder in het seizoen zijn, met nog steeds weinig actieve kopers. De geringe vraag naar vrije Nederlands product is ondertussen toch wel opvallend te noemen, die houdt nu al een behoorlijke tijd aan.

De markt verklaart dit uit de bijzondere markt omstandigheden en ziet hier nog niet direct een trend in. 'Maar saai is het wel', zoals een handelaar verzucht.  Voor nu noteert de markt onveranderd met een DCA Indicatieprijs op €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt voor kruimige en vastkokende aardappelen 35-65 millimeter. De stemming is afwachtend bij weinig tot geen handel.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden