KWS

Nieuws Veredeling

Protest tegen patenten op planteigenschappen

22 Maart 2021

Demonstranten hebben het Europees Octrooibureau (EPO) meer dan 175.000 handtekeningen aangeboden tegen het patenteren van natuurlijke plant- en diereigenschappen. De alliantie die protesteert bestaat uit milieuorganisaties, boeren en ontwikkelingshulporganisaties.

Met de actie, een dag voordat de raad van bestuur van EPO bijeenkomt, willen demonstranten aandacht vragen voor de mazen in de Europese octrooiwet. Deze maakt het volgens hen namelijk mogelijk om eigenschappen die van nature in planten voorkomen en die via traditionele veredeling toevallig zijn ontstaan als eigendom te claimen.

Kun je willekeurige mutaties claimen?
De afgelopen jaren zijn er op die manier tientallen octrooien verleend op planten uit de traditionele veredeling. Die zouden volgens de organisatie betrekking hebben op 800 rassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om natuurlijke resistentie tegen bepaalde ziektes. De tegenstanders stellen dat je op basis van de huidige wet alleen genetische modificatie processen kan patenteren en niet de volledig op toeval gebaseerde genetische veranderingen die ontstaan bij de traditionele veredeling. EPO stelt echter de huidige wet juist te interpreteren, en dat die ruimte laat om ook willekeurige mutaties te patenteren. Het octrooibureau benadrukt daarbij dat het zich strikt houdt aan het Europees Octrooiverdrag.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Veredeling

Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming

Nieuws Gene editing

VK zet de eerste stap richting nieuwe veredeling

Nieuws CRISPR-Cas

VK geeft voor eerst groen licht aan proef CRIPSR-Cas

Nieuws Veredeling

RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief