Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten komen voorzichtig op gang

26 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen, peen en uien komt voorzichtig op gang. Aan de vraagkant is het nog rustig door de vakanties en aan de aanbodkant moet de hoofdoogst nog beginnen. Het huidige jaar staat tot nu toe in het teken van een hoge ziektedruk. Vooral de opbrengsten van de aardappelen en uien lijken tegen te vallen.

De eerste zaaiuien komen op de markt, maar het overgrote aanbod zijn nog steeds plantuien. Door het koude voorjaar is het uienseizoen circa 2 weken later op gang gekomen en het areaal plantuien is uitgebreid, ook in Duitsland, is er nu relatief veel aanbod van plantuien die eerst weg moeten voor er ruimte ontstaat voor de zaaiuien. Bij de plantuien zijn er grote verschillen in kwaliteit. Er zitten prachtige partijen tussen maar er komen ook uien voorbij met relatief veel (inwendige) problemen die naar de industrie gaan.

Nog weinig zaaiuien
De opbrengsten van zaaiuien lijken tegen te vallen, maar de oogst moet nog goed opgang komen. Voor de kwaliteit wordt het spannend of het lukt de nekken voldoende snel in te drogen. Prijzen voor zaaiuien zijn nog lastig te geven door het beperkte aanbod. Een heel voorzichtige indicatie ligt tussen de €28 en €32 per 100 kilo voor uien afland, die meestal bij de afnemer de bewaring in gaan.

Goed groeiseizoen voor peen
De biologische markt voor peen vertoont veel gelijkenis met de gangbare peen. Het aanbod is aan de ruime kant in verhouding tot de vraag. De kwaliteit van de peen is tot nu toe uitstekend en ook de opbrengsten vallen niet tegen. Het is wel even afwachten hoe de kwaliteit blijft. Het natte weer dat nog steeds voorspeld wordt kan voor de kwaliteit verder in het seizoen nog een spelbreker vormen. Prijzen die genoemd worden liggen tussen de €25 en €30 per 100 kilo.

Fijne aardappelen en weinig kilo's
Bij de biologische aardappelen vallen de opbrengsten over het algemeen tegen. Door de hoge phytophthora-druk zijn veel percelen voortijdig afgebrand. Ook de resistente rassen zijn niet immuun voor de het kwaad. In droge jaren met een lage ziektedruk lukt het om de robuuste rassen phytophthora-vrij te houden, maar in een jaar als dit is er geen houden aan.

Het aantal tonnen valt over het algemeen tegen. Op verschillende percelen doen de agria's eigenlijk niet onder voor de nieuwe robuuste en resistente rassen. Door de vroege loofdoding is de sortering fijn. Rassen die weinig knollen aanzetten zijn voor de sortering wat in het voordeel. Door het beperkte aanbod ligt de prijs wel op een relatief hoog niveau. De DCA Indicatieprijs staat tussen €70 en €80 per 100 kilo, zowel voor vastkokende als kruimige aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden