Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Spanning op de biologische uienmarkt neemt licht toe

6 Oktober 2021

De markt voor biologische peen, ui en tafelaardappel is relatief rustig. De peen wordt op dit moment geoogst en kent een goede opbrengst van goede kwaliteit. De uien en de tafelaardappelen liggen achter de planken. Hier is weinig vraag, maar ook geen druk bij telers om te verkopen.

Wat betekent de huidige stand van zaken op de biologische markten voor de DCA Indicatieprijzen voor deze week 40 van 2021?

Biologische peen
Er wordt volop geoogst in de biologische peen. De peen lijkt van goed kwaliteit, mooi glad en de opbrengsten zijn ook dik in orde. Uitzondering is de peen die laat in het voorjaar is gezaaid. Dat is gebeurd na hevige regenval. De kwaliteit, maar ook de opbrengst daarvan, valt tegen ten opzichte van de andere peen. Het indrukken van de oogst brengt wat druk op de prijzen met zich mee. Er wordt amper gehandeld op prijzen rond de €15 tot €16. Dat is dan ook gelijk de DCA Indicatieprijs voor deze week, die gemiddeld gezien een euro lager ligt dan vorige week.

Biologische uien
Nu het grootste deel van de uien achter de planken is, komt langzaam in beeld hoe groot de voorraden zijn in Nederland. Al met al is het beeld toch wel dat de opbrengsten van biologische uien niet geweldig zijn. Dan kan je op termijn hogere prijzen verwachten, maar afnemers geven vooralsnog geen krimp. Zij kijken aan hoe alles in de tweede helft van het seizoen gaat uitpakken. En of zij tegen die tijd inderdaad hogere prijzen voor schaars product van goede kwaliteit moeten betalen.

De uienmarkt is nu rustig, maar tendeert naar ietsje hogere DCA Indicatieprijzen. Voor wisselende kwaliteiten wordt tussen de €35 en €42 genoemd. Voor grof klasse II wordt dan tussen de €38 en €40 genoteerd. Voor fijnere klasse II partijen ligt de prijsrange op €36 tot €39.

Biologische tafelaardappelen
'Bijna geen nieuws' is de reactie uit de markt voor biologische tafelaardappelen. Dat is voor deze tijd van het jaar normaal. Verpakkers hebben voldoende af land gekocht en kunnen hiermee de vraag prima aan. In ieder geval is er weinig aanleiding om bij te kopen vanuit opslag. Aanbod is er op ongeveer zo'n dikke €60 euro per 100 kilo voor zowel kruimig als vastkokend. Afnemers zijn niet bereid dit te betalen en gaan tot een euro of vijftig. De markt geeft voor deze week een DCA Indicatieprijs op van €50 tot €60 per 100 kilo. Dit is onveranderd ten opzichte van vorige week. Veel spektakel wordt de komende week ook niet verwacht.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Kwaliteit is leidend op de biologische markt

Analyse BB Biologisch

Kwaliteit is leidend op de biologische markt

Nu zaken doen of toch wachten op de biomarkt?

Analyse BB Biologisch

Nu zaken doen of toch wachten op de biomarkt?

Boer en handel naderen elkaar op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Boer en handel naderen elkaar op biologische markt

Biologische teler heeft moeite met afscheid nemen

Analyse BB Biologisch

Biologische teler heeft moeite met afscheid nemen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief