Tarwemarkt 2021

BB TV Jaap Haanstra

'Aan prijsuitspraak tarwe waag ik me niet meer'

In 2014 deed Jaap Haanstra, toenmalig voorman van LTO Akkerbouw, de uitspraak dat binnen vijf jaar tarwe €300 per ton op zou brengen. Het duurde uiteindelijk zeven jaar voor hij gelijk kreeg. In de Boerenbusiness Studio blikt hij terug op zijn uitspraak, maar kijkt hij ook vooruit. Is €300 het nieuwe normaal?
18 November 2021
tarwe - agri graan - agri

Nieuws Granen & Grondstof

Tarwenotering op de Matif doorbreekt grens 300 euro

Zojuist doorbrak de tarwenotering de psychologische grens van €300 grens en zette €300,50 op het bord. De tarwenotering op de Matif hikte vorige week al even tegen de €300 aan, maar strandde net daaronder met een piekprijs van €297. De dagen daarna verloor de markt even aan momentum. Gisteren (woensdag 10 november) sloeg de stemming weer om en vond de markt de weg naar boven weer.
11 November 2021
graanoogst

Inside Granen & Grondstof

Graanvoorraad valt kleiner uit in Wasde-rapport

Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie (USDA) heeft het afgelopen jaar al meerdere keren voor verrassingen gezorgd op de granenmarkt en dat is nu niet anders. De markt leek gezien de prijsontwikkeling van de laatste dagen op de beurs in Chicago uit te gaan van bearish nieuws in het rapport van deze maand. Dat pakte toch anders uit.
10 November 2021
foodbusiness brood bakkerij graan - food

Inside Granen

Dure tarwe, maar wie betaalt de rekening?

Het huidig niveau van de tarweprijzen zorgt ervoor dat kopers van deze tarwe steeds meer hun onvrede uiten. Het piept en kraakt in de exportmotor. Vooral Egypte moet steeds beter zijn best doen om het financieel rond te rekenen. Zorgen de kopers uiteindelijk voor een onverwachte prijsdaling dit seizoen?
8 November 2021
zon tarwe - agri

Inside Granen

Waarom de tarweprijs niet verder doorstoot

Na het record eerder deze week noteert tarwe op de termijnmarkt Matif weer iets lager. Er is sprake van een realiteitscheck in de markt nadat de koers in rap tempo met €9,75 was toegenomen. Zit een nieuwe stijging er nog wel in of heeft de markt zijn plafond bereikt?
5 November 2021
akkerbouw winter tarweveld graanveld tarwe - agri graan - agri

Inside Granen

Hoe ver kan de tarweprijs nog stijgen?

De tarwemarkt blijft vriend en vijand verbazen. Hordes worden probleemloos genomen als het gaat om de prijsvorming. Inmiddels is ook de horde van €290 per ton genomen en daarmee voelt ook het niveau van €300 niet ver weg. Raakt de markt zonder stoom of stoot hij door naar nieuwe hoogtes?
1 November 2021
supermarkt Albert Heijn brood

Inside Granen&Grondstof

Dure tarwe klinkt door in voedselprijzen

Het fundament onder de tarwenoteringen blijft stevig. Het aanhoudend hoge prijsniveau voor tarwe klinkt ook door in de voedselprijzen. Onder andere in het Midden-Oosten wordt dit in de portemonnee gevoeld. Egypte cancelde een nieuwe koopronde. Naar eigen zeggen vanwege de prijs. Doet deze beweging het tij keren?
22 Oktober 2021
zaaien Agrifoto graan - agri

Nieuws Kunsmest

Teelt boer andere gewassen door dure kunstmest?

De sterk opgelopen prijzen en een krappe voorraad van kunstmest laten de kosten van akkerbouwers flink stijgen. Dat zou Franse boeren ertoe kunnen bewegen minder gewassen met een grote stikstofbehoefte te telen, waarschuwt het marktbureau FranceAgriMer.
14 Oktober 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox