Wilhelm Dürr/Südzucker

Nieuws Suiker

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

16 December 2021 - Jeannet Pennings

De positieve flow op de mondiale suikermarkt sijpelt door in de resultaten van de suikerproducenten. De grootste speler in de markt, Südzucker, zag de omzet in het derde kwartaal van het huidige boekjaar met 17% stijgen.

De omzet van Südzucker in september, oktober en november kwam uit op €2,04 miljard, zo blijkt uit de voorlopige cijfers. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog €1,74 miljard. Het geconsolideerde bedrijfsresultaat van de Südzucker groep steeg met maar liefst 90% naar €126 miljoen. Dat is vooral te danken aan de divisie suiker, die profiteert van de gunstige markomstandigheden.

Het suikersegment droeg in het derde kwartaal €9 miljoen bij aan de winst van de Südzucker groep, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog een verlies was van €28 miljoen. Ook de divisie CropEnergies leverde met €56 miljoen een grote bijdrage aan de winst in het derde kwartaal. Dat is bijna een verdubbeling van de €29 miljoen van vorig jaar.

Omzet en winst aanzienlijk hoger
Dankzij de positieve ontwikkelingen in het derde kwartaal ligt de winst in de eerste negen maanden van 2021-2022 aanzienlijk hoger dan in het vorige boekjaar, namelijk 33%. De prognoses voor het huidige boekjaar zijn daarom naar boven bijgesteld. Südzucker verwacht op een omzet tussen €7,3 miljard en €7,5 miljard uit te komen. Eerder werd nog uitgegaan van een omzet tussen de €7,1 miljard en €7,3 miljard. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van €6,7 miljard.

Ook de winstverwachting is aanzienlijk verbeterd. Vorig boekjaar werd een winst behaald van €236 miljoen. Aanvankelijk werd er voor dit boekjaar gerekend op een winst vanaf €300 miljoen. Inmiddels is de prognose een winst tussen de €320 miljoen en €380 miljoen.

Onzekerheid over vierde kwartaal
Südzucker plaatst daarbij wel een belangrijke kanttekening, vanwege de onverwacht versterkte effecten van de coronapandemie en de bijbehorende kosten. De vierde golf en de nieuwe omikronvariant brengen risico's met zich mee.  De economische en financiële effecten en de duur zijn nog moeilijk in te schatten. Daarnaast ziet Südzucker nog steeds een zeer hoge volatiliteit op de verkoopmarkten en bij veel divisies prijsstijgingen op de inkoopmarkten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden