Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Beschikbaarheid glyfosaat dit voorjaar in het gedrang

14 Februari 2022

Bayer verwacht leveringsproblemen met herbiciden waar de werkzame stof glyfosaat in zit. Het gaat dan hoofdzakelijk om het bekende RoundUp. Eén van de ingrediënten van glyfosaat is niet leverbaar en dat raakt de productie. Dit heeft het gewasbeschermingsmiddelenbedrijf vandaag (14 februari) bekendgemaakt.

Bayer meldt dat het zich moet beroepen op de force majeur clausule in hun levercontracten. Door technische problemen bij een ingrediëntenleverancier – de naam wordt niet genoemd – kan mogelijk dit voorjaar de productie en levering van glyfosaat problemen opleveren.

Drie maanden tekort
In een reactie tegenover persbureau Reuters zegt een woordvoerder dat het nu nog niets kan zeggen over mogelijke leverproblemen, maar het bedrijf houdt er wel rekening mee. Bayer verwacht dat de toeleverancier de productie binnen drie maanden weer opgestart heeft. Dit zorgt er wel voor dat (voor Nederland) juist dit voorjaar mogelijk minder product voorhanden is.

Het tekort aan een bepaald ingrediënt heeft gevolgen voor RoundUp-producten zoals Ultimate. Of ook andere producenten van glyfosaat gerelateerde herbicides hinder ondervinden is op dit moment niet bekend. Wel kijken boeren dit seizoen aan tegen een fikse kostprijsstijging. De prijzen zijn – afgaand op geluiden van telers – verdubbeld. Dit betekent dat voor een standaard glyfosaatproduct geen €4 maar €8 per liter wordt betaald en voor de 'luxere' RoundUp Ultimate geen €7 maar €14 per liter.

Leverzekerheid
Hogere prijs is één, maar leverzekerheid een ander. Akkerbouwers laten aan Boerenbusiness weten dat het lang niet altijd meer mogelijk is om nu nog glyfosaatproducten te bestellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

Nieuws Akkerbouw

Keverterreur vernietigt Oostenrijkse bietenteelt

Nieuws Gewasbescherming

Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox