Agrifoto

Weerupdate Precisielandbouw

Rechtrij-issue na verstoring Russische satelliet

16 Maart 2022 - Niels van der Boom

Niet meer recht kunnen rijden op het land als (indirect) gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het klinkt vergezocht, maar er zit een kern van waarheid in. Gebruikers van rtk-rechtrijsystemen ervaren problemen met het Russische Glonass-signaal. Het betreft alleen oudere systemen.

Akkerbouwer Jan-Reinier de Jong uit Drenthe plaatste een berichtje op Twitter over problemen met zijn rechtrijsysteem – beter bekend als rtk-gps. Dat is de Amerikaanse naam van het satellietnavigatiesysteem. De EU heeft Galileo, de Chinezen Beidou en Rusland dus Glonass. Moderne systemen ontvangen tientallen navigatiesatellieten voor hun plaatsbepaling. De Russische signalen van Glonass zouden nu voor een verstoring van het systeem zorgen. Een doelbewuste actie van Rusland?

Oudere systemen getroffen
Navraag bij Geert-Jan Giesberts – manager Precision Farming bij Ag Leader-importeur Homburg – vertelt dat het anders in elkaar zit. De Jong werkt met een systeem van Ag Leader en enkele collega's hebben ook last van signaal wegval. "De oudere systemen die tot circa 2016 zijn uitgeleverd en nog op oude software draaien hebben hier last van", weet Giesberts. "Nieuwere systemen filteren automatisch 'ruis' in het systeem eruit, daarom hebben zij er geen problemen mee. Door nieuwe software te installeren op de oudere systemen lost het probleem ook op. Anders adviseren we om Glonass tijdelijk uit te zetten."

Of er andere merken ook zijn getroffen door een vertroebeling van het Russisch signaal is onduidelijk. Andere gebruikers hebben zich (nog) niet met problemen. Giesberts heeft een soortgelijk geval eerder gezien, tijdens de Irak-oorlog. Is een verstoord Russisch navigatiesignaal nu echt een poging om de Westerse wereld te verstoren? Waarschijnlijk niet. De kans is groter dat het andersom zit. Oekraïense hackers verklaarden begin maart al bezig te zijn om het Glonass-netwerk lam te leggen. Mogelijk dat dit hier een gevolg van is.

3G-netwerk stopt 1 april
Giesberts voorziet mogelijk nog een ander probleem met de rechtrijsystemen later dit voorjaar. "Vanaf 1 april stopt KPN met het 3G-netwerk. Dit kan gevolgen hebben voor oudere systemen die nog met een 3G-simkaart werken." Omdat verreweg de meeste correctiesignalen via het netwerk van KPN worden verzonden, is dit een probleem voor de sector.

Het 2G-netwerk zegt KPN nog tot minstens april 2025 in de lucht te houden. De rechtrijsystemen kunnen hier ook mee overweg, maar het signaal is trager. Giesberts vergelijkt het met een pompstation: "Continu 'tanken' we allemaal data. Wanneer de 3G-pomp vervalt, ontstaan er langere rijen bij de 2G-pomp. Dit betekent dat een correctiesignaal later binnenkomt. Voor een appje dat iets later wordt ontvangen is dat geen ramp, maar voor een RTK-systeem wel." Inmiddels draaien de meeste moderne rechtrijsystemen op het 4G-netwerk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden