Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Biologische markt blijft behoorlijk vast zitten

5 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de biologische markt voor aardappelen, uien en peen is een beetje in mineur. De prijzen blijven op zich overeind, maar het is volgens insiders een hele kunst om een koper te vinden op het moment. Welk effect heeft dat op de prijzen?

Naar biologische uien is weinig vraag. Voor zover de handel uien zoekt zijn het vooral de grovere partijen die gevraagd worden. Die zijn er alleen bijna niet. De kwaliteit van de uien die aangeboden worden is nogal wisselend volgens handelaren. Dat levert nog weleens discussie op tussen teler en afnemer over tarreren. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €38 tot €45 per 100 kilo voor de fijne partijen en €42 tot €46 per 100 kilo.

Zoeken naar kopers
De handel in biologische vrije aardappelen is rustig. Over veel vrije aardappelen zijn afspraken gemaakt en er willen geen gaten vallen door bijvoorbeeld een aantrekkende vraag of tegenvallers bij de aanvoer vanuit het buitenland. Tegelijkertijd hebben verwerkers met voorraad er ook geen belang bij de prijs te laten zakken. De DCA Indicatieprijs blijft daarom onveranderd ten opzichte van vorige week op €57 tot €61 per 100 kilo. Dat wordt voor goede aardappelen van een populair ras als bijvoorbeeld Agria betaald, al is het wel zoeken naar een afnemer. Voor een partij mindere aardappelen van een minder gevraagd ras wordt al snel €10 tot €15 minder betaald.

De handel in biologische peen loopt op zijn einde. Afnemers zijn zo goed als allemaal overschakeld op nieuwe peen uit Zuid-Europa. Door de hogere temperaturen draaien de koelingen in Nederland meer uren en je merkt dat de peen daar hard van slijt. Het aanbod van goede peen uit de bewaring droogt daardoor snel op. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €16 tot €20 per 100 kilo. Daar moet wel de opmerking bij gemaakt worden dat er nauwelijks nog handel is in oude peen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox