Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Deadline voor glyfosaat naar juli 2023

10 Mei 2022 - Niels van der Boom - 4 reacties

De Europese voedselwaakhond EFSA heeft het hernieuwen van de licentie voor glyfosaat uitgesteld naar juli 2023. De organisatie is overstelpt met bijna 2.800 reacties op het dossier van de herbicide dat er meer tijd nodig is om deze allemaal te behandelen. Eigenlijk liep de licentie van glyfosaat eind dit jaar af.

De European Food Safety Authority (EFSA) maakt vandaag (dinsdag 10 mei) bekend dat zij meer tijd nodig heeft voor de herbeoordeling van glyfosaat. Eigenlijk loopt de licentie voor glyfosaat in de EU af in december 2022. Waarschijnlijk verlengt EFSA de deadline straks naar juli volgend jaar. Alle lidstaten moeten dan stemmen of zij glyfosaat willen toestaan in de EU. Eerder gebeurde dit voor een periode van vijf jaar, in plaats van de gebruikelijke tien jaar.

3.000 pagina's informatie
Op de eerdere rapportages kwamen 2.400 reacties van EU-lidstaten en de Glyphosate Renewal Group (GRG) en 368 reacties vanuit publieke consultatie bij EFSA terecht. In totaal goed voor zo'n 3.000 pagina's aan informatie die moeten worden doorgenomen. Dat gebeurt door de GRG en de Assesement Group on Glyphosate (AGG). Die laatste bestaat uit vier lidstaten: Nederland, Frankrijk, Hongarije en Zweden. Het voorstel voor hernieuwing van de licentie (dRAR) wordt door deze partijen nu aangepast.

De AGG laat aan EFSA weten dat hij verwacht eind september zijn aangepaste dRAR gereed te hebben om in te dienen. Vervolgens kunnen EFSA en chemieautoriteit ECHA in november en december van dit jaar hierover overleggen met de lidstaten. Zij verwacht in juli 2023 een definitieve uitspraak te kunnen doen over hernieuwing van de licentie. Daarin worden alle mogelijke risico's van blootstelling aan glyfosaat benoemd voor mens, dier en omgeving.

Positief, maar…
Tijdens een eerdere rapportage van het AGG was de groep positief over hernieuwing van de licentie. Dat weerhoudt individuele lidstaten er niet van om hun eigen plan te trekken over het gebruik van het veelbesproken middel. Duitsland werkt aan het verbieden ervan en ook in Frankrijk wordt daaraan gewerkt. Blijven deze landen negatief in de stemming in Brussel, dan is dat een niet te nemen horde voor glyfosaat. Aan de andere kant hopen voorstanders op gezond verstand en gedegen rapportage waarover wordt besloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jk 10 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10898352/deadline-voor-glyfosaat-naar-juli-2023]Deadline voor glyfosaat naar juli 2023[/url]
hopen op gezond verstand bij een politiek besluit, tsja...
Abonnee
drent 11 Mei 2022
zeg dat, maar wat is het alternatief? Denken ze niet over na!
Abonnee
gerard 11 Mei 2022
maak u niet bang er is een alternatief maar dat komt er nog niet eerst moet de glyfosaat weg en dan staat er niets meer in de weg(pardon wel tegen een goede prijs per liter ha prijs van 200 euro per ha of iets meer
Abonnee
onderduiker 11 Mei 2022
gerard schreef:
maak u niet bang er is een alternatief maar dat komt er nog niet eerst moet de glyfosaat weg en dan staat er niets meer in de weg(pardon wel tegen een goede prijs per liter ha prijs van 200 euro per ha of iets meer
Dan gaan we misschien is nadenken of het wel altyd nodig is
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden