Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Nauwelijks vrije handel op biologische markt

12 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Er is weinig vrije handel in biologische aardappelen en uien op het moment. De meeste verwerkers hebben hun verplichtingen naar leveranciers grotendeels afgedekt. Daarbij is de vraag op de markt niet van dien aard dat men een voorraad wil aanhouden.

De telerprijzen voor biologische aardappelen en uien zijn slecht als deze worden vergeleken met de afgelopen jaren. Toch verloopt de handel stroef, melden handelaren. Waardoor dat precies komt, is lastig te zeggen. Het kan deels te maken hebben met het feit dat consumenten biologisch als luxe zien en daar nu - met het oog op de hoge inflatie en andere uitgaven - op bezuinigen. De grote verschillen in productkwaliteit spelen volgens insiders ook een rol. Dat maakt de handel extra voorzichtig. De trend naar regionale producten is eveneens ongunstig voor Nederlandse telers die het voor een deel van de export moeten hebben.

Weinig vraag
Naar vrije biologische aardappelen is weinig vraag. Verpakkers hebben op het moment voldoende voorraad en kopen weinig bij. Akkerbouwers richten hun aandacht op de trage start van het nieuwe seizoen en de droogte. Dat maakt dat telers met goede aardappelen in de schuur deze nog niet tegen iedere prijs van de hand willen doen. De DCA Indicatieprijs blijft zodoende gelijk op €57 tot €61 per 100 kilo.

Ook op de markt voor biologische uien ontbreekt de vraag. Verplichtingen lopen gewoon door, maar verder is het rustig. "Als je een vracht bijkoopt, dan kun je bij wijze van spreken weer een week of twee vooruit", laat een handelaar weten. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €38 tot €45 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne sortering.

Het seizoen voor biologische peen zit er op. Voor peen die nog in voorraad staat, wordt een alternatieve bestemming gezocht. Dat is meestal de veevoerindustrie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden