Eigen foto

Analyse BB Biologisch

Prijs houdt stand op stugge biologische markt

19 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De markt voor biologische aardappelen en uien verloopt nog altijd stroef. Telers willen wel verkopen, maar afnemers hebben slechts weinig belangstelling. Desondanks blijft de prijs er wel op. Er worden alleen weinig zaken gedaan.

Een gebrek aan vraag is en blijft het grootste probleem op de markt voor biologische aardappelen en uien. Ondanks het uitdagende groeiseizoen, is er voldoende aanbod. De trend naar regionale producten helpt de afzet in Nederland niet. Vooral Duitse afnemers geven de voorkeur aan aardappelen en uien uit eigen land. Dat is overigens moeilijk te rijmen met de import van nieuwe oogst uit Egypte of Israël. "Als je Nederlands product aanbiedt, willen ze lokaal, terwijl ze net zo makkelijk uit het Middellandse Zee-gebied importeren. Dat nekt de Nederlandse markt", aldus een insider.

Weinig handel
De vraag naar biologische uien is beperkt. Er gaat wel wat weg, maar het is zoeken naar bestemmingen, melden handelaren. Gevoelsmatig zitten meer uien bij telers in de schuur dan waar eerder dit seizoen mee gerekend is. Partijen die beginnen uit te lopen of een ander kwaliteitsprobleem hebben, zijn moeilijk kwijt te raken. "Tot een paar weken terug lukt het nog wel om die uien een plekje te geven, mits de prijs klopte", volgens een handelaar. "Telers die toen 'ja' hebben gezegd, zijn er redelijk af gekomen. Nu is de interesse voor de mindere partijen veel minder." Voor goede uien blijft de belangstelling redelijk goed. Het loopt geen storm, maar verwerkers geven aan wel aardig werk te hebben. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week, op €38 tot €45 per 100 kilo.

Ook in de biologische aardappelen is niet veel handel. Het vaste werk loopt door, maar er willen geen échte gaten vallen zo richting het einde van het seizoen. Afnemers schermen met nieuwe aardappelen vanuit Zuid-Europa. Enkele handelaren twijfelen wel over het volume dat daar vandaan komt. Zij vermoeden dat er in zijn totaliteit minder biologische aardappelen verkocht worden. Er is vooral vraag naar de bekende rassen. Opvallend is dat kopers het hele seizoen aan de markt zijn voor kruimige aardappelen. Normaal is zeker de biologische aardappelmarkt er een van vastkokende rassen. De DCA Indicatieprijs doet een klein stapje terug en komt uit op €55 tot €60 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox