Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Handel in biologische uien en peen komt op gang

18 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische uien en peen begint voorzichtig aan op gang te komen. Vooral de handel in uien begint te lopen. Op de aardappelmarkt is het vooralsnog erg rustig. De stemming op de biologische markt is gematigd positief. Prijzen voor de gangbare producten liggen op een heel behoorlijk niveau en dat legt een stevig onder de biologische producten.

Volgens handelaren zijn telers zijn over het algemeen vrij realistisch met de prijzen die ze vragen. Voor biologisch zijn de prijzen redelijk, maar niet geweldig. Volgens enkele insiders is er dit seizoen relatief veel belangstelling om vroeg te leveren. Kosten voor bewaring zijn vooral door de hoge energieprijzen fors gestegen. Daarnaast loopt de teler risico met het product zolang het in de schuur ligt, geld dat in de teelt is geïnvesteerd komt pas vrij na verkoop. Wat in die beslissing ook mee speelt is dat vorig seizoen lang bewaren niet of nauwelijks extra is beloond. Het verloop van het vorige seizoen zegt natuurlijk niets over het nieuwe seizoen, maar het is toch te merken dat dat nog op het netvlies staat en telers niet dezelfde fout willen maken als vorig jaar.

Vroege start in de uien
Het uienseizoen is dit jaar relatief vroeg begonnen. Momenteel draaien de sorteerders op plantuien. Plantuien zijn nog redelijk makkelijk te krijgen maar er is zeker geen overaanbod. De markt is volgens handelaren ook redelijk in balans. De zaaiuien zijn snel aan het afrijpen. De opbrengsten zijn dit seizoen niet top maar zeker ook niet slecht. Vooral in het begin groeiden de uien makkelijk weg en de ziektedruk was tot nu toe redelijk laag. Dat is door de neerslag van de laatste dagen wel wat aan het veranderen. De DCA Indicatieprijs start dit seizoen op €25 tot €35 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove sortering. De prijzen voor de gangbare uien vormen daarbij een harde bodem in de markt.

De handel in peen is wat langzamer op gang aan het komen maar ook hiervan zijn de eerste vrije percelen gerooid. Net als bij de uien zijn de opbrengsten redelijk gemiddeld. Ten opzichte van vorig jaar, toen de opbrengsten heel goed waren, wordt er nu wel minder peen per hectare gerooid. Het areaal peen is volgens enkele insiders ook wat kleiner dan vorig jaar. De kwaliteit van de vroegere peen is over het algemeen goed. De DCA Indicatieprijs voor peen staat deze week op €30 tot €35 per 100 kilo.

Voor aardappelen is er deze week nog geen DCA Indicatieprijs omdat, er te weinig transacties zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox