Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Verschil van inzicht tussen teler en koper op biomarkt

25 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen is voorzichtig positief onder zowel de telers als de afnemers. Toch kijken telers en afnemers op een ander manier naar de markt. Wat betekent dat voor de DCA Indicatieprijzen?

Biologische telers zien het droge groeiseizoen en de ontwikkelingen op de gangbare markt en verwachten dat bio een stap omhoog moet kunnen zetten. De gangbare producten leggen wel een harde bodem in de biologische markt. Dat is iets waar het nog wel eens aan heeft ontbroken de laatste jaren. De handel kijkt meer naar de vraag vanuit de retail en is wat huiverig om de biologische producten uit de markt te prijzen. De groep consumenten die ruim in de slappe was zit en bewust biologisch eet, zal dat ook bij hogere prijzen blijven doen. Consumenten die minder idealistisch zijn en worstelen met hoge energierekeningen en stijgende kosten voor het levensonderhoud, zullen volgens verschillende handelaren andere keuzes maken. Het gat tussen gangbaar en biologisch moet niet te groot worden.

Markt is nog zoekende
De handel in peen loopt heel behoorlijk volgens insiders. De opbrengsten zijn niet top maar vallen ook niet tegen. Dat is in sommige delen van Duitsland anders waar de opbrengsten toch wel tegenvallen. Dat biedt kansen voor de Nederlandse telers. Naast de afzet als versproduct is ook de industrie aan de markt. De DCA Indicatieprijs heeft mede daardoor een stapje omhoog gedaan en staat nu op €33 tot €38 per 100 kilo.

De uienmarkt is redelijk in evenwicht op het moment. Sorteerders draaien nog voornamelijk op plantuien maar de eerste zaaiuien komen voorzichtig aan op de markt. De kwaliteit lijkt over het algemeen goed en opbrengsten komen waarschijnlijk rond het meerjarige gemiddelde uit. De onderkant van de DCA Indicatieprijs heeft een flinke stap omhoog gezet ten opzichte van vorige week naar €30 en de bovenkant is gelijk gebleven op €35 per 100 kilo.

De markt voor biologische aardappelen komt maar moeilijk op gang. De verwachtingen van telers lopen nogal uiteen. De ene teler wijst elk bod onder de €60 af, terwijl de andere boer een bod van €45 serieus in overweging neemt. Er zijn nog maar heel weinig transacties gedaan, maar als telers nu willen verkopen lijkt €40 tot €45 toch wel de range op het moment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden