PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt gematigd positief

8 September 2022

De handel in biologische aardappelen, uien en peen hobbelt een beetje door. De stemming is gematigd positief, maar het is nog niet echt druk. Zowel handel als telers zijn op dit moment voorzichtig in wat ze doen.

Voor de groei is de regen te laat gekomen, maar voor het oogsten is het mooi op tijd. Veel regio's hebben voldoende regen gehad om de korst en de kluitjes zacht te maken. "Gelukkig hebben we geen stortbuien gehad die de boel onderwater zetten", aldus een handelaar. "Dit zijn mooie buitjes geweest waar je wat aan hebt.''

In uien is weinig handel. Telers die af land wilden of moesten leveren hebben daarvoor de kans gehad en genomen. Een relatief groot deel van de uien is inmiddels ook al in de schuur gegaan. Sommige boeren twijfelen nog wat ze met hun laatste uien moeten doen. De prijzen voor af land zijn nu aardig, maar niet geweldig.  De boeren hikken voor het naar binnen rijden aan tegen de hoge energieprijzen voor het bewaren van de uien. Wordt dat later in het seizoen wel betaald? De vraag naar gesorteerde uien is volgens handelaren rustig. Het vast werk loopt door maar er zijn geen bestemmingen die er echt aan trekken. De DCA Indicatieprijs blijft voor alle sorteringen op €30 tot €35 staan per 100 kilo.

Vraag naar peen
De vraag naar peen voor snelle levering blijft goed. De opbrengsten van de vroege peen vallen niet mee en bij de latere rassen moeten er nog wat tonnen bij groeien. De werkvoorraden houden bij sommige spoelers niet over. De DCA Indicatieprijs staat op €38 tot €43 per 100 kilo. De handel in biologische aardappelen wil niet lekker op gang komen. Veel sorteerders hebben de aardappelen die nu verwerkt worden al eerder vastgelegd en zijn nauwelijks aan de markt om bij te komen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €40 tot €45 per 100 kilo. Daarbij moet het wel duidelijke zijn dat door de beperkte handel het lastig is een goede afspiegeling van de markt te geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Biologsich

Telers houden vertrouwen in de biologische markt

Analyse Biologisch

Biologische markt loopt stroef door beperkte vraag

Analyse BB Biologisch

Op biologische markt voert vertrouwen de boventoon

Analyse biologisch

Biologische markt al bezig met tweede seizoenshelft

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox