Eigen foto

Gewastour Weer - Week 37

Neerslag in zuiden remt oogst aardappelen en uien

16 September 2022

In het zuiden van Nederland heeft het de afgelopen weken veel geregend. In deze regio viel wel 100 millimeter in een week tijd, waardoor telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour moeten wachten met het rooien van de fritesaardappelen die de bewaring in gaan.

Bij Kees Trouw heeft het op zijn percelen in en rond Hellevoetsluis (ZH) sinds begin vorige week 160 millimeter geregend. Hij was van plan zijn gewastour-perceel afgelopen week te rooien, maar heeft dat moeten uitstellen. Komend weekend wordt er 40 millimeter verwacht in de buurt van Hellevoetsluis, maar Trouw hoopt na het weekend te kunnen beginnen met rooien. De regen viel erg verspreid in de buurt van zijn bedrijf. Andere telers hadden op hun percelen maar 70 millimeter neerslag gehad, op enkele kilometers van het bedrijf van Trouw. Zij zijn wel druk aan het aardappelen rooien. Naast de aardappelen staat ook nog 20% van de uien vast.

Wachten op beter weer
Daan Goense uit Driewegen (Zeeland) wacht ook op beter weer, voordat hij aardappelen begint te rooien. Op zijn percelen is sinds vorige week maandag ongeveer 100 millimeter neerslag gevallen. Voor de regen waren er bij Goense in de buurt veel telers die de uien en vroege aardappelen naar binnen reden. Goense heeft twee percelen aardappelen die geschikt zijn om te gaan rooien en mikt op eind volgende week voor het rooien van de Innovator. 

Kees Vrolijk uit Fijnaart (NB) heeft vorige week 90 millimeter neerslag op zijn percelen gehad. Samen met de 19 millimeter van eergisteren en gisteren levert dat een te natte bodem op om te gaan rooien. Hij heeft 40 van de 140 hectare doodgespoten en wil volgende week - zodra het kan - beginnen met rooien. Ook bij Vrolijk gaat het komend weekend rond de 30 millimeter regenen. Bij hem in de buurt staat nog rond de 25% van de uienpercelen vast of ligt nog op het land. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooiingen

Nagroei geeft opbrengst op kleigrond een boost

Gewastour uien - week 41

Proefcijfers: grote variatie uienoogst, beregenen loont

Gewastour Weer - week 40

Willen boeren gaan rooien, is het weer niet goed

Gewastour week 39

Aardappelpercelen staan blank in het zuidwesten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief