Agrifoto

Nieuws BB Biologisch

Spelers op biomarkt houden kaarten tegen de borst

15 September 2022

De stemming op de markt voor biologische aardappelen, peen en uien is voorzichtig positief. Toch wordt de markt gekenmerkt door relatief weinig handel op het moment. Vooral bij de aardappelen en uien kijken telers en handelaren naar elkaar en durven ze er nog geen klap op te geven.

in de biologische aardappelteelt worden vaak vroegere rassen gebruikt in verband met de over het algemeen lagere phytophthora druk. Die relatief vroege teelt is door de droogte later in het seizoen voor de opbrengsten positief uitgepakt. In de ene regio heeft de droogte harder in de opbrengst gehakt dan op andere plaatsen, maar gemiddeld genomen lijken de opbrengsten niet tegen te vallen.

In de handel van biologische aardappelen is het eigenlijk het hele seizoen al erg rustig. Daar komt deze week geen verandering in. Door het beperkte aantal transacties is het lastig om tot een goede prijsindicatie te komen. Een deel van de telers vindt de huidige prijzen te laag, zij houden vast aan prijzen rond of net onder de €50 per 100 kilo. De handel is echter nauwelijks bereid daar in mee te gaan en wil niet veel boven de €40 gaan. Dat zorgt ervoor dat de markt behoorlijk vast zit op het moment. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €40 tot €45 per 100 kilo voor zowel de vast kokende als kruimige aardappelen.

Wachten wie het eerste toe hapt
De handel in uien is ook wat rustiger op het moment. De af land periode zit er grotendeels op. De laatste partijen moeten echter nog een nieuw baasje vinden. Voor telers en handelaren is het nu wachten op elkaar en kijken wie als eerste toehapt. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €30 tot €35 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne sortering.

Naar biologische peen is er voor de directe levering een gezonde vraag. Toch stemt dat telers niet onverdeeld positief. Dat komt omdat de opbrengsten van de vroege peen over het algemeen niet meevallen. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen blijft gelijk aan vorige week op €38 tot €43 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Analyse Biologsich

Telers houden vertrouwen in de biologische markt

Analyse Biologisch

Biologische markt loopt stroef door beperkte vraag

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox