Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Peen populair op biologische markt

22 September 2022 - 2 reacties

Het vertrouwen groeit beetje bij beetje op de markt voor biologische aardappelen, peen en uien. Aan de noteringen is dat niet direct te zien. In aardappelen en uien gebeurt er qua handel niet heel veel. Op de peenmarkt is meer te beleven.

Biologische akkerbouwers staan over het algemeen behoorlijk realistisch in de markt, zo zeggen handelaren. Vorig jaar was de verwachting dat er behoorlijk ruimte was voor hogere prijzen later in het seizoen. Dat viel toen uiteindelijk tegen en dat zit nog vers in het geheugen. Dit seizoen lijkt het of boeren net wat reëler zijn in wat ze vragen en qua prijs minder hoog in de boom zitten.

Goede peen in de maat voor directe levering is gevraagd. De vroege rassen zijn gerooid en de markt is schoon. Vraag naar peen is ondertussen goed terwijl de latere rassen nog lang niet overal uitgegroeid zijn. Dat brengt leven op de markt. Spoelers en handelaren moeten de boer op de peen binnen te krijgen.

De kosten voor het bewaren van peen zijn sterk gestegen vergeleken met de laatste jaren. In combinatie met een relatief goede af land-prijs maakt dat het verleidelijk om de peen in de herfst te verkopen. Een insider waarschuwt wel de peen wel op tijd te rooien. Te lang wachten komt de kwaliteit niet ten goede. De DCA Indicatieprijs is deze week gestegen en komt uit op €41 tot €45 per 100 kilo voor peen die direct geleverd wordt.

Kalme tijden
In de uienhandel is het wat rustiger vergeleken met een paar weken geleden. De meeste uien zitten in de schuur en de uien die nog op het zwad liggen zijn voor het grootste deel vergeven. Voor levering uit de schuur hebben telers nog niet veel belangstelling. De DCA indicatieprijs voor uien blijft gelijk op €30 tot €35 per 100 kilo. De meeste transacties zitten aan de onderkant van de notering.

De markt voor biologische aardappelen blijft moeilijk te duiden. Handelaren en telers zijn voorzichtig optimistisch. "Een recordprijs halen we dit seizoen waarschijnlijk niet, maar als je een beetje fatsoenlijk gerooid hebt kan je als het de komende tijd een beetje meezit een mooi saldo neerzetten", volgens een insider.

Er zijn alleen erg weinig transacties. Een belangrijke afnemer als Duitsland is bijvoorbeeld nauwelijks aan de markt en dat maakt de Nederlandse handel afwachtend. De noodzaak om te kopen ontbreekt. Aan de andere kant hebben telers ook geen haast met verkopen. Dat houdt de markt aardig in balans. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €40 €45 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Het kan vriezen of dooien 24 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10900761/peen-populair-op-biologische-markt]Peen populair op biologische markt[/url]
Ik begrijp dat er nogal wat kwaliteitsproblemen zijn in de peen en dat de opbrengsten daardoor niet meevallen.
zuid-oost 25 September 2022
wat doet de gangbare peen afland prijs ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Analyse Biologsich

Telers houden vertrouwen in de biologische markt

Analyse Biologisch

Biologische markt loopt stroef door beperkte vraag

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox