Eigen foto

Analyse BB Biologisch

Vertrouwen in de biomarkt zorgt nog niet voor handel

29 September 2022

Het vertrouwen is er op zich wel in de markt voor biologische aardappelen, peen en uien. Dat zorgt alleen nog niet voor veel handel. Met name bij de aardappelen en uien is het erg rustig. Alleen in de peenhandel gebeurt er redelijk wat op het moment.

De uienhandel is tamelijk rustig. Zowel telers als handelaren voelen geen noodzaak om zaken te doen op het moment. Voor een deel komt dat omdat de vraag vanuit de eindgebruikers niet overhoudt. Het gewone werk loopt door maar er zitten geen uitschieters tussen die stemming maken op de markt. De opbrengst van uien in Nederland is wisselend maar lijkt over het algemeen gemiddeld. In Duitsland valt de oogst niet mee volgens insiders. Dat biedt kansen voor later in het seizoen. De DCA Indicatieprijs heeft deze week een stapje omhoog gedaan en komt uit op €30 tot €38 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne sortering.

Weinig aardappeltransacties
Het blijft moeilijk om een reëel beeld te schetsen van de aardappelmarkt. Op zich zijn handel en telers redelijk positief, maar er zijn erg weinig transacties. Dat is al langer gaande, maar het is moeilijk er de vinger achter te krijgen waar dit precies door komt. Wellicht heeft het veranderde eetpatroon bij de consument daar wat mee te maken. De gekookte aardappel staat minder vaak op het menu en in plaats daarvan wordt bijvoorbeeld meer frites of kant-en-klare aardappelschijfjes gegeten. De DCA Indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft gelijk op €40 tot €45 per 100 kilo.

Biologische peen is goed gevraagd. Het aanbod van goede peen in de juiste maat voor directe levering houdt niet over en dat maakt de stemming op de markt. Sommige telers met de latere rassen twijfelen wel een beetje wat ze met de bewaarpeen moeten doen. Kosten voor koeling zijn erg hoog en prijzen af land blijven tot nu toe heel behoorlijk. Door beperkt aanbod van peen zijn er ook kansen verder in het bewaarseizoen. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen voor directe levering heeft een stapje omhoog gedaan naar €43 tot €47 per 100 kilo.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Biologsich

Telers houden vertrouwen in de biologische markt

Analyse Biologisch

Biologische markt loopt stroef door beperkte vraag

Analyse BB Biologisch

Op biologische markt voert vertrouwen de boventoon

Analyse biologisch

Biologische markt al bezig met tweede seizoenshelft

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox