Agrifoto

Analyse Biologsich

Telers houden vertrouwen in de biologische markt

27 Januari 2023

Telers met goed product hebben het gevoel dat er meer in het vat zit en houden de deuren dicht. Kopers zijn echter voorzichtig. Er is daarom relatief weinig handel in biologische aardappelen, peen en uien.

De uienmarkt lijkt gevoelsmatig wat aan te trekken volgens enkele handelaren. Een koopgolf is er zeker niet, maar er wordt door afnemers wat meer geïnformeerd dan een paar weken terug. De prijsbewegingen op de gangbare markt werken dit seizoen sterk door in de markt voor biologische uien. De prijzen liggen zodanig dicht bij elkaar dat een zeker deel van de bio-uien in het gangbare kanaal is verdwenen. Dat heeft als gevolg dat de biologische markt schoon is. De gedachte van telers dat de prijs de komende tijd nog een stap kan maken, is in die zin niet onlogisch.

Handelaren waarschuwen wel dat het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch niet te ver op moet lopen. Consumenten zijn prijsbewust - dat geldt overigens niet alleen voor uien - en als het verschil te groot wordt, laat de consument de biologische producten links liggen. De DCA Indiactieprijs voor uien staat op €42 tot €49 per 100 kilo.

Weinig handel
De handel in biologische peen is in tegenstelling tot uien wat rustiger. Voor de retail loopt het vaste werk bij de meeste spoelers goed door, maar de industrie houdt zich wat afzijdig. Opvallend is wel dat Duitse spoelers over het algemeen net wat meer kunnen betalen dan de Nederlandse. De DCA Indicatieprijs voor peen blijft gelijk op €48 tot €52 per 100 kilo.

De markt voor biologische aardappelen is moeilijk te peilen. Verpakkers kunnen veelal putten uit eerder vast gelegde contracten en zijn daarom maar zeer beperkt aan de markt. Wat enkele spelers wel opvalt is dat vooral een relatief oud ras als Agria gevraagd is, voor zover er vrije handel is. De nieuwe resistente rassen zijn veel minder in trek. De DCA Indicatieprijs voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen blijft gelijk aan vorige week op €33 tot €38 per 100 kilo, maar met de opmerking dat er weinig handel is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Analyse Biologisch

Biologische markt loopt stroef door beperkte vraag

Analyse BB Biologisch

Op biologische markt voert vertrouwen de boventoon

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox