Noord-Europa de dupe

Andere ketens volgen boycot Carrefour mogelijk

25 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Franse boeren hebben het eindelijk voor elkaar gekregen dat een supermarkt heeft toegezegd alleen nog maar Franse groenten en fruit te verkopen. Mogelijk volgen meer retailers hun voorbeeld. Vooral Noord-Europese landen zijn de dupe van de boycot.

Voor tenminste tien maanden haalt Carrefour de belangrijkste wintergroenten alleen nog maar uit eigen land. Met de maatregel wil de supermarktketen boeren uit eigen land die getroffen zijn door slechte prijzen, barre weersomstandigheden en het handelsconflict tussen de EU en Rusland een steuntje in de rug geven. Carrefour heeft in Frankrijk 1.200 vestigingen. Ook de komende twee seizoenen blijft de voorkeur uitgaan naar groente en fruit uit eigen land.

Voor Noord-Europese landen die gewend zijn om akkerbouwproducten aan Frankrijk te leveren is de boycot een tegenvaller, maar Gert Mulder, directeur van het GroentenFruit Huis, doet er op BNR Radio niet dramatisch over. ‘Het is iets waar we bij de Fransen al langer aan gewend zijn. Zodra het daar iets minder  gaat, roepen de boeren daar op om vooral van eigen productie te kopen. Dit is nu een supermarkt die daar gehoor aan geeft.’

De boycot kan echter nog verdere gevolgen krijgen, want ondertussen proberen de Franse boeren ook andere supermarkten te bewegen het voorbeeld van Carrefour te volgen. Concurrent Auchan laat weten dat de meeste winterproducten en tweederde van de groenten en fruit worden betrokken van lokale telers. Auchan zegt veel reclame te maken voor deze producten die regelmatig in de aanbieding zijn.

Volgens Mulder valt de schade van de Carrefour belofte wel mee. De keten maakt zo’n 20 procent uit van het totale marktaandeel. Volgens de exportcijfers van het GroentenFruit Huis neemt Frankrijk van alle Nederlandse groenten vooral veel uien en aardappelen af. Vanaf week 1 gaat het om 25.549 ton uien. Dit seizoen is dat 13.256 ton. De aardappelexport liep dit jaar zelfs beter dan in 2013. Tot en met oktober 2014 is dat 8.606 ton. Dat is meer dan vorig jaar in dezelfde periode toen er 7.307 ton richting Frankrijk ging.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden