Vraag naar uien blijft

Uienpool A Van Meir derde hoogste in tien jaar

28 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Van Meir Uien BV in Steenbergen heeft over pool A een prijs gerealiseerd van 17,86 euro per 100 kg. Het is de derde hoogste prijs in de afgelopen tien jaar.

In 2006 en 2010 betaalde pool A met 20,48 euro en 18,30 euro per 100 kg hoger uit dan dit jaar, maar directeur Leon van Meir is gezien de hoeveelheid uien die Nederland het afgelopen jaar produceerde tevreden met het resultaat. ‘De mooie prijs is het gevolg van de enorme vraag. We hebben op volle capaciteit kunnen draaien.’ Pool A begon dit jaar door het late voorjaar iets later; in de derde week van oktober en liep tot en met eerste week januari.

Komende verkoopperiode  is het de kunst om huidige hoge prijsniveau vast te houden

De afzetmarkt was net als vorig jaar breed. ‘Voornamelijk naar West-Afrika gingen enorme volumes. Topafnemer Senegal is inmiddels gestopt met importeren. Het is zaak dat andere landen dat stukje gaan overnemen, maar daar ben ik positief over. Februari is doorgaans een vrij rustige maand waarin bedrijven hun voorraden opmaken en bestellingen plaatsen. Daardoor valt de vraag soms weg. Als niemand daarvan in paniek raakt, hoeft de markt niet te zakken’, verwacht Van Meir die ervan uitgaat dat de handel in maart volop terug is.

Het gaat volgens hem vooral om stabiliteit in de markt. ‘Je moet constant je klanten bedienen en de prijs niet te ver opjagen.’ Voor de komende verkoopperiode zal het de kunst zijn om het huidige hoge prijsniveau vast te houden. ‘De kans dat de prijs zakt is groter, dan dat deze verder omhoog gaat, maar voorlopig ziet het er goed uit. Zo is Brazilië behoorlijk aan markt, we doen veel op Maleisië en Engeland. Het is nog iets aan de vroege kant, maar Oost-Europa begint zich ook langzaam te melden.’ Verder hoopt de uienhandelaar dat de geruchten over de gedeeltelijke grensopening van Rusland waarheid worden. ‘Het zou een welkome aanvulling zijn.’

Wat de kwaliteit betreft zijn de uien minder van kleur en kwaliteit dan vorig jaar. ‘Vooral de inwendige kwaliteit laat soms te wensen over. Door sterk te selecteren op de cellen die bij de boer liggen, zoeken we de juiste cel bij de juiste bestemming. Dat is het voordeel van de pool; we beschikken over een breed scala aan cellen, dus we kunnen elke kwaliteit leveren. Mooie partijen gaan naar de beste bestemmingen voor de hoogst haalbare prijs. Zo vinden we voor elke partij een afnemer. Dat werkt efficiënter dan los inkopen en het komt ten gunste aan de uitbetaling.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden