Zaaidatum minder belangrijk

Eerste schatting peenareaal 2016 stabiel tot lichte plus

19 April 2016 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

De eerste ruwe schatting wijst erop dat het peenareaal in Nederland in 2016 gelijk tot licht stijgend zal zijn. Die voorspelling doet Robert Schilder, sales manager Benelux en Scandinavië bij Bejo Zaden, op basis van de zaadverkoop.

Schilder ziet een kleine teruggang in de Wieringermeer en omgeving van een paar procent. In de Flevopolder, de Noordoostpolder, Friesland en Groningen blijft het areaal stabiel. In andere gebieden signaleert hij een lichte groei. ‘Met name in Zeeuws-Vlaanderen is dat het geval waar voor de Belgische spoelers wordt geproduceerd. Alle plussen en minnen bij elkaar, kom ik uit op hetzelfde areaal en mogelijk een paar procentjes meer.’ Uit cijfers van CBS blijkt dat er vorig jaar 2.666 hectare bos- en waspeen in Nederland stond. Het areaal winterpeen bedroeg in 2015 op de kop af 5.804 hectare.

Peen is een dure teelt; doe geen concessies aan de rug

De Bejo-man merkt daarbij op dat het koffiedik kijken is, want het ligt er onder meer nog aan hoe dik er wordt gezaaid. Het koude voorjaar heeft volgens hem nog geen invloed op het areaal. ‘Vanaf eerste week mei wordt de eerste bewaarpeen gezaaid, maar eigenlijk is de zaaidatum voor peen voor de bewaring is niet zo belangrijk. Als het tweede helft mei wordt of zelfs begin juni is het geen ramp. Veel belangrijker is het onder wat voor omstandigheden de grondbewerking plaatsvindt en ruggen worden gemaakt. Veldbewerking onder goede omstandigheden leidt ertoe dat grond veel weerbaarder is’, licht Schilder toe.

Peen is een dure teelt; doe geen concessies aan de rug, adviseert hij. ‘Nerac kan een late uitzaai wel hebben. Kijk goed in de grond en doe aan de hand van die gegevens je grondbewerking of ga je ruggenfrezen.’ Schilder benoemt het punt, omdat de weersomstandigheden de afgelopen periode niet altijd goed zijn geweest. ‘In Flevoland viel dit weekend 10 mm water. Peen stelt hoge eisen aan grond en aan de kwaliteit van de grond. Een ras als Nerac maakt het niet uit als het zaaitijdstip later wordt.’ Op de vraag of dat niet zonde is van de gemiste kilo’s, is hij kort. ‘Het gaat uiteindelijk om de netto kilo’s en daarop is meer kans als de teelt onder goede grondomstandigheden en in een goede rugopbouw heeft plaatsgevonden.’

Nerac blijft het grootste ras, maar er komt een uitbreiding in Norway. ‘Het ras is vorig jaar geïntroduceerd en telers hebben er positieve ervaringen mee; daar is dus meer vraag naar. Norway kan ten opzichte van Nerac zijn mannetje staan. Zowel in gangbaar als bio doet hij het goed. Norway heeft iets sterker loof waardoor het een toegevoegde waarde heeft in geval van bladvlekkenziekte en alternaria. Ook de spoelresultaten zijn goed.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ahum 6 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10869313/Eerste-schatting-peenareaal-2016-stabiel-tot-lichte-plus]Eerste schatting peenareaal 2016 stabiel tot lichte plus[/url]
het is al net als met de uien: bijna alle zaadleveranciers roepen dat ze weer meer verkocht hebben dan vorig jaar. Maar dat zijn verkooppraatjes. Als straks iedereen zn meitelling heeft ingevuld, weten we pas echt hoe de vork in de steel zit!
sjappie 6 Mei 2016
Dit gaat nog wel, er moet nog graan gezaaid worden maar ze wisten twee week geleden al dat de opbrengst boven gemiddeld zou worden. Terwijl alles normaal gesproken er al in zat.
Tja aan de opbrengst kun je niks doen, de prijs wel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden