Avontuur Brazilië afgewezen

Van Meir pool C toont een omgekeerde wereld

4 Juli 2016 - Niels van der Boom

De uienpool van uienhandel Van Meir BV uit Steenbergen is opgedeeld in drie groepen, verspreidt over drie periodes van het afzetseizoen. Je kunt er de klok op gelijkzetten dat pool C – de langbewaar-pool – het beste resultaat neerzet. Maar niet dit jaar. Dat kenmerkt het afzetseizoen, waarbij kwaliteit wederom met harde hand regeert.

Poolfacts:

  • De uienpool van Van Meir, die inmiddels elf jaar loopt, is opgedeeld in pool A, B en C. De poolperiode start normaal in week 40 maar door seizoensinvloeden afgelopen jaar in week 43. Hierdoor is iedere poolperiode een week ingekort. Dat resultaat in blokken van elf weken. Pool A scoorde 17,86 en pool B 19,05 euro per 100 kg.
     
  • Pool C scoorde afgelopen afzetseizoen het laagste van de drie. Dat gebeurde voor het laatst in oogstjaar 2011. Voor oogst 2014 deed pool C 13,69 euro per 100 kg en voor oogst 2013 was dat 19,32 of 21,64 euro per 100 kg, afhankelijk van de grofte 60%.
     
  • De uienpool kent een aantal vergoedingen die in de poolprijs niet zijn meegenomen. Belangrijk is de kwaliteitsvergoeding. Het verschil in kwaliteit loopt op tot maximaal 2,50 euro per 100 kg bij de beste kwaliteit uien. De prijs die wordt gepubliceerd is de ‘kale’ nettoprijs zonder vergoedingen, na aftrek van kosten.
     
  • Van Meir verwerkt jaarlijks een omzet  van zo’n 50.000 ton uien. Het is daarmee een van de grootste pools in ons land. Van Meir werkt landelijk maar de hoofdmoot van de telers bevinden zich in het zuidwesten en zuiden van Nederland. Seizoen 2015-2016 was het eerste jaar dat de pool volledig op eigen benen stond en niet langer met samenwerking van CZAV.
     

Pool C – de vaste topscoorder – eindigt in het klassement oogst 2015 onderaan. Wat ligt hier aan ten grondslag?

We zijn afwachtend geweest met de verkoop naar Brazilië

Het resultaat van pool C komt uit op 16,65 euro per 100 kg. Hiermee weerklinkt duidelijk de sterk afgenomen vraag aan het einde van het seizoen. Van Meir verwerkt momenteel nog mondjesmaat enkele partijen maar veel is dat niet. Tot februari werden enorme volumes geëxporteerd. Vooral naar Afrika, met Dakar als kartrekker. Toen Senegal de grenzen sloot werd dat fors minder. Brazilië was wel aan de markt, maar kwaliteitsuien waren niet voorhanden, schrijft Van Meir in haar nieuwsbrief. In verhouding zijn te weinig uien naar Brazilië verscheept, ten opzichte van 2014. Het aantal afnemers werd toen hard minder, ook omdat veel volume vanuit andere landen beschikbaar kwam. Kijken we naar de exportcijfers dan is het verschil juist andersom: In seizoen 2014-2015 werd 105.217 ton geëxporteerd. Voor seizoen 2015-2016 is dat tot en met week 22 107.164 ton. ‘Ondanks dat de tonnen wel uitgevoerd zijn waren de Braziliaanse afnemers niet altijd content met de kwaliteit’, licht directeur Leon van Meir toe. ‘Afgelopen seizoen waren in Nederland maar weinig uien van een Brazilië-kwaliteit. We zijn daarom zeer afwachtend geweest met de verkoop, om niet in de problemen te komen met afgewezen partijen.’

Uien van een Brazilië-kwaliteit waren niet voorhanden. Wat is hiervan de oorzaak?
Volgens Van Meir liggen hevige regenbuien in augustus ten grondslag aan de mindere kwaliteit. Neerslag in de afrijpingsperiode is funest voor de kwaliteit van het gewas. Dat uitte zich in glazige en zure uien. Ook de kleur was een issue. De laatste uien werden in het noorden pas in november binnen gereden. Uit de bruto opbrengstcijfers analyseert het bedrijf dat 5 tot 10 procent van de geoogste uien niet in klasse II is afgezet. Het gaat om een volume tussen 70.000 en 140.000 ton, waarvan het meeste naar Polen is geëxporteerd. Van Meir heeft één partij uit de pool gehaald om in Polen te vermarkten.

Gezien het huidige weer kan de vele regenval weer voor moeilijkheden zorgen?
Een aantal plekken in het werkgebied van Van Meir hebben meer dan 200 millimeter neerslag voor hun kiezen gekregen. Dit betekent dat schimmels en bacteriën zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het bedrijf ziet het mondjesmaat voeden van het gewas met (blad)meststoffen als een mogelijk nadeel. Relatief laat in het seizoen wordt nog Kas gestrooid, waardoor de korrels onderin de pijpjes gaan smetten. Dit levert een bacteriële infectie op, waardoor de uien bij verwerking zuur worden of inwendige bruine ringen krijgen.

Wat heeft het komend afzetseizoen in petto en wordt aan de pool nog iets gewijzigd?
‘We zien nog steeds dat de belangstelling voor het afzetten van uien binnen een pool toeneemt’, licht Van Meir toe. ‘Het aantal deelnemers breidt wederom iets uit. De telers zijn uit heel het land afkomstig. De pool heeft zijn kwaliteit na elf jaar wel bewezen. Je ziet dat andere bedrijven nu ook hun uienpool in andere vormen op gaan zetten.’ Over de markt durft Van Meir geen uitspraken te doen. Die is niet te voorspellen. ‘Zaak is niet op één of twee bestemmingen te gokken maar voor een brede afzet te kiezen. Valt een bestemming weg, dan kun je dat opvangen’, is het devies van de uienman. Inmiddels is het bedrijf begonnen met de oogst van plantuien. Zowel winter- als voorjaarsplantuien zijn geoogst. ‘Het is nog erg nat, waardoor het rooien soms moeizaam verloopt’, laat Van Meir weten. ‘Qua opbrengst valt het niet tegen. Ondanks dat de uien later zijn geplant hebben ze een ongestoord groeiseizoen gehad. Normaalgesproken staan ze door droogte en warm weer weleens stil. Dit jaar is dat niet het geval geweest. Wel is de kwaliteit duidelijk minder als gevolg van de vele regenval.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Nieuws Uien

Mindere kwaliteit hindert uienpools PPA niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden