Niet alle partijen droog

Teler moet alert blijven op drogen van uien

19 Oktober 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Akkerbouwers zijn momenteel druk met het rooien van de laatste aardappelen, ploegen en wintertarwe zaaien om maar wat te noemen. Het regelmatig controleren van de uienbewaring schiet er dan weleens bij in. Juist nu hebben sommige partijen extra aandacht nodig om voldoende gedroogd te worden. Direct handelen is essentieel.

Het probleem wordt dit jaar (misschien verwonderlijk) versterkt door de goede kwaliteit van het product. In ieder geval de kleur speelt een rol. Die is mooi goudgeel en wie bovenop de hoop loopt hoort de uien knisperen. Achterover leunen en verder met alle andere werkzaamheden dus? Niets is minder waar. Vooral gewassen die niet uniform zijn en met dikke nekken te maken hebben verdienen extra aandacht. Die zijn niet altijd droog. De droogperiode vraagt meer tijd. Gebieden met fijnere uien en dunne nekken hebben minder te vrezen.

De komende twee weken moet actie worden ondernomen

Bram Harpe is teeltadviseur bij Agrifirm Plant in Flevoland. Tijdens een rondje langs uienbewaringen loopt hij steeds vaker problemen tegen het lijf. ‘Ondanks wat telers soms denken zijn de uien nog helemaal niet droog’, zo leert de ervaring. Om vroege afzet te voorkomen alert blijven en drogen. Controleer daarom je partijen goed en onderneem actie. Doe je dat de komende veertien dagen, dan is het nog niet te laat’, is het devies van de adviseur.

Gemiddeld genomen is de kleur van de uien dit jaar erg goed. Het een compacte ui die erg hard is. Echter, vooral de late percelen hebben met problemen te kampen. Dat begon met een holle stand in het land als gevolg van zaad dat droog lag, hagel en regenval. De kleine uien met een fijne nek zijn snel droog. Bij een onregelmatige stand, waar dikke nekken voorkomen, is dat een ander verhaal.

‘De uien zijn soms met een zeer hoge temperatuur van 30 graden of meer ingeschuurd’, weet Harpe. ‘Daar is niets mis mee maar, veel telers hebben toen geoordeeld dat drogen met kachels niet nodig was. In sommige gevallen is dat inderdaad het geval echter, bij partijen met veel groen loof zijn kachels wel benodigd. Juist deze herfst zijn de uien relatief groen naar binnen gereden. Niet iedereen heeft de bewaring voldoende warm gehouden. Met de koude nachten is (te) snel teruggekoeld naar 20 graden zonder voldoende te drogen.’

Luc Remijn, adviseur en uienspecialist bij Delphy, komt nog geen partijen tegen waar de droging niet voldoende is geweest. Wellicht vanwege de gemiddeld fijnere partijen en het vroegere oogsttijdstip. ‘Problemen in gele uien als gevolg van niet voldoende drogen zijn bij mij op dit moment niet bekend’, laat Remijn weten. ‘Problemen met rode uien zijn mij wel bekend. Dit komt door bacteriebesmetting. Rode uien zijn er gevoelig voor en ieder jaar tref je dergelijke partijen die hierdoor vervroegd moeten worden afgezet.’

Dat in een drukke periode – wanneer aardappels rooien, ploegen en tarwe zaaien volop de aandacht krijgen – de bewaring van uien op een laag pitje komt te staan is bij Remijn bekend. ‘Daar waarschuwen we ieder jaar voor. Dit jaar is dat niet anders dan anders. Geef de bewaring genoeg aandacht om verrassingen te voorkomen.’

De hete dagen tijdens het rooien en inschuren hebben volgens Harpe nauwelijks tot problemen geleid. ‘In juli heb je soms met een UV index van 8 te maken. Met een laagstaande zon is dat in september een index van 4. Zonnebrand treed dan niet snel op’, zegt hij. ‘Lichtvlekjes komen we soms tegen. Wel is er meer rooibeschadiging opgetreden wat weer in meer tarra kan resulteren. Dat komt pas aan het licht wanneer de uien worden uitgeschuurd en je ermee aan de slag gaat.’ Of koprot aanwezig is kan nu nog niet gezegd worden. Ongeveer zes weken na inschuren zijn de eerste tekenen van een koprotschimmel zichtbaar. Mocht er een aantasting zijn, dan moet dit binnenkort ontdekt worden.

Foto: Suffolk Produce

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jean Van den Hove 19 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10871965/Teler-moet-alert-blijven-op-drogen-van-uien]Teler moet alert blijven op drogen van uien[/url]
Een extra punt van aandacht dit seizoen is het krapper in de huid zitten van de uien.
Dit kan grote invloed hebben op de bewaarstrategie, met kaal vallen tot gevolg.
De mooie kleur zoals wordt benoemd verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.
Bij de teeltadviseurs moet dit toch een bekend fenomeen zijn.
Abonnee
pieter 20 Oktober 2016
Vorige week net ingeschuurd,ik kreeg het advies om niet naar een rv van 65% te gaan omdat veel partijen te scherp zijn gedraaid.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden