Peenareaal krimpt

Suikerbieten grootste groeigewas bij akkerbouwers

28 Maart 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Op de kleigrond en in het zuidoosten van het land zijn akkerbouwers deze week weer gestart met zaaiwerkzaamheden. In ieder geval daar waar de omstandigheden het toelaten. Dit voorjaar worden duidelijk meer bieten gezaaid. Dat komt door de uitbreiding van de LLB’s. Meningen over het uienareaal zijn verdeeld, peen zet in op lichte krimp.

Teeltadviseurs zijn het erover eens dat er in alle regio’s (fors) meer suikerbieten worden uitgezaaid. Meestal gaat dit ten koste van wintertarwe en zomergraan. Zo wordt waargenomen in verschillende regio’s. In het zuidwesten van het land wordt nu volop gezaaid. In Midden-Nederland is de grond nog lang niet overal bekwaam. Dat is de nalatenschap van de zeer natte februarimaand. Ook de maand maart startte met veel regen.

In Flevoland en in het zuidwesten van het land wordt minder peen gezaaid

Peenareaal loopt terug
Op hoogrenderende gewassen wordt niet gekort. Peen is daarop een uitzondering. Zowel in Flevoland als het zuidwesten van het land wordt het sentiment wat duidt op lichte terugval in het areaal B-peen en winterpeen waargenomen. In het zuidwesten worden minder contracten uitgeschreven. Dat moet een daling in de oppervlakte teweegbrengen. Grotendeels is dat te wijten aan het tegenvallende financiële resultaat van de teelt.

Specialistische gewassen, als vezelvlas of knolselderij, blijven stabiel. In Zuidwest-Nederland weten ze zelfs licht uit te breiden in Zuidwest-Nederland. Over aardappelen wordt niet getwist. Dit gewas is stabiel qua oppervlakte op de kleigronden. Besluit een teler te minderen, of helemaal te stoppen, dan is er voldoende animo van collega’s om de grond te huren voor de aardappelteelt. Het is onduidelijk of er meer grond vrijkomt vanuit de veehouderij, vanwege krimpende bedrijven of stoppers. Daar zijn de meningen nog over verdeeld.

Groei voor uien zit in het noord- en zuidoosten van Nederland

Uienteelt stabiel
Dat de uienteelt in de traditionele teeltgebieden aan zijn maximum zit, is duidelijk merkbaar. De voorspellingen voor het zuidwesten van het land en voor Flevoland zijn stabiel. Geen reductie, maar ook zeker geen groei. Die moet voornamelijk uit de ‘nieuwe’ regio’s komen in het noordoosten en zuidoosten van ons land.

Uientelers in de groeiregio’s hebben gemiddeld genomen een prima seizoen achter de rug. In de Veenkoloniën, Oost-Brabant en Noord-Limburg worden veel uien afland verkocht of voor de Kerst afgezet. Juist in die periode was een positief saldo te maken. Dat geeft telers moed om door te zetten en uit te breiden. Zo beamen insiders. Door een plus in deze gebieden kan het landelijk areaal wederom toenemen.

Lees, exclusief voor abonnees, ook dit artikel: Noordelijke uienteler heeft prima seizoen achter de rug. Geen abonnee? Bekijk hier de mogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
patatje 29 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10873938/Suikerbieten-grootste-groeigewas-bij-akkerbouwers]Suikerbieten grootste groeigewas bij akkerbouwers[/url]
Minder graan, meer bieten en uien. Das een slechte zaak voor de vruchtwisseling.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden