Naar Verenigd Koninkrijk

Valutarisico grootste probleem voor uienexport

19 Juli 2017 - Niels van der Boom

De Nederlandse export van uien naar het Verenigd Koninkrijk schrijft over seizoen 2016-2017 forse groeicijfers. Toch dreigen de nadelige gevolgen van een Brexit. Binnen de uienexport vreest de sector het meest voor valutarisico’s. Dat zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association.

In de ochtendshow van BNR nieuwsradio werd dinsdag 19 juli gesproken over de gevolgen van een brexit voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Het Nederlands bedrijfsleven wordt waarschijnlijk zwaarder getroffen, door het vertrek van de Britten, dan voor andere landen het geval is. Dat is de conclusie die ABN Amro trekt, zo lichtte sectoreconoom Nadia Menkveld toe.

14

procent

van de Nederlandse uien gaan naar het VK

Export neemt af
Nederland exporteert momenteel 8% van de goederen naar het Verenigd Koninkrijk en 10% van de diensten. Hierin speelt de agri en foodsector een belangrijke rol. Vlees, bloemen, fruit en dus ook uien. Door een daling van het Britse pond wordt het importeren van agrarische producten voor de eilandbewoners duurder. Naar verwachting zwakt de koers volgend jaar verder af, wat een negatief effect heeft op de export, zo denkt de bank.

Fors meer geëxporteerd
Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association, legt in het radioprogramma uit welke rol het Verenigd Koninkrijk speelt voor de Nederlandse uiensector. Zeker in seizoen 2016-17 is die rol significant geweest. “We volgen de ontwikkelingen rond de brexit op de voet en zien over het afgelopen seizoen een toegenomen export”, zo legt hij uit. “Er is 30 tot 40% meer naar het land geëxporteerd. Goed voor een volume van 140.000 ton, wat overeenkomt met 14% van het totale geëxporteerde volume Nederlandse uien.”


Efficiënte en goedwerkende logistieke lijnen zijn volgens Gunter essentieel voor de uienexport. Het grootste risico noemt hij de koers van het pond. “Het valutarisico is ons grootste punt van zorg.”

Investeer in zakenrelaties
Volgens Menkveld is er ook iets positiefs te melden. Zo is het VK lang niet zelfvoorzienend. “Ze zijn voor een heel groot deel afhankelijk van de EU en met name Nederland. Dit zorgt ervoor dat er altijd vraag naar Nederlandse producten bestaat. Investeer daarom in een goede relatie met de Britten.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden