Shutterstock

Nieuws Oogstraming CBS

Uienopbrengsten nog lager dan verwacht

31 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Dat de zaaiuienoogst in Nederland minimaal 33% lager zou zijn, werd door velen reeds voor zekerheid aangenomen. De voorlopige oogstraming van het CBS wijst echter zelfs uit dat deze 44% onder het niveau van vorig jaar ligt.

De bruto-opbrengst komt uit op 811.392 ton en de hectareopbrengst komt volgens de cijfers uit op 32 ton. Daarmee ligt de opbrengst per hectare 23,7 ton lager dan vorig jaar (-43%), toen kwam deze uit op 55,7 ton per hectare. 

Contrast met het jaar 2017
De totale opbrengst komt uit op 0,8 miljoen ton en werd behaald met een areaal van 25.367 hectare. Het areaal lag in 2017 iets hoger, namelijk op 26.679 hectare. Echter, daarbij moet opgemerkt worden dat de opbrengst in Nederland vorig jaar op het hoogste niveau ooit lag.

De schattingen vanuit de sector kwamen uit op een minderopbrengst van 25% à 30% tot 40%. Elders in Noordwest-Europa liggen de opbrengsten ook fors lager. Recent werd al bekend dat Engeland een afname van 40% verwacht en dat Duitsland 35% minder uien oogst. 

Landbouwcongres
Meer weten over wat deze cijfers voor jou betekenen? Op 18 december 2018 organiseert Boerenbusiness het Nationaal Economisch Landbouwcongres. Cor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS, zal als gastspreker zijn visie delen over de landbouwtelling 2018. Kom jij ook? Meld je aan op landbouwcongres.nl. Abonnees kunnen 2 gratis kaarten reserveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden