Eigen foto

Interview Machiel Boons

'Uienpool biedt vooral in extreme jaren meerwaarde'

13 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Memorabel, zo kunnen we het uienseizoen 2022/23 inmiddels al noemen. En hoewel het seizoen er nog niet op zit, zijn telers al druk bezig met de komende oogst. Het weer werkt alleen nog niet zo mee om uien te zaaien. Naast het landwerk is dit ook een moment om eens na te denken over de verkoopstrategie. Hou je de uien vrij, teel je (een deel) op contract of kies je voor een pool? Valt de keuze op een pool dan is keuze dit seizoen uitgebreid met drie pools van Uienhandel.com.

Het seizoen 2022/23 werd lange tijd vooral gekenmerkt door een opgaande markt en bereikte zelfs de €1-grens. Deze hoge prijzen werken ook al een beetje door in volgens seizoen. Sommige telers die zekerheid zoeken hebben voor de nieuwe oogst al uien vastgelegd vanaf circa €15 af land tot in de €20 voor levering uit de korte bewaring. Een opmerkelijk moment om drie nieuwe pools te lanceren, zou je denken. Toch moeten we de meerwaarde die een pool kan hebben voor de teler niet onderschatten volgens Machiel Boons van Uienhandel.com. "Juist in een seizoen met extreme prijsbewegingen naar boven en naar beneden kan een pool een goed instrument zijn om je in te dekken tegen de extremen in de markt."

Risicomanagement
In bieten is geen handel, tarwe wordt vaak verkocht in de pool of tegen dagtarief van de afnemer en aardappelen worden voor een belangrijk deel via contracten of in een pool verkocht. Uien zijn voor veel akkerbouwers een van de weinig echt vrij teelten. "Een belangrijk deel van de akkerbouwers vindt dat vrije karakter van de uienteelt juist de charme van dat gewas", vertelt Boons. "Er is ook een groep telers die zich daar minder prettig bij voelt. Zeker in een seizoen zoals afgelopen seizoen zijn de risico's groot. Een week eerder of later verkopen scheelde afgelopen seizoen zomaar €10 per 100 kilo. Met een pool vlak je die pieken en dalen wat af." Omdat er vraag naar is breidt Uienhandel.com het poolaanbod uit. Naast de af land pool voor rode zaaiuien is er vanaf komende oogst een af land-, korte bewaar- en lange bewaarpool voor gele zaaiuien. "Door de uien via één van onze pools te verkopen, ben je als teler verzekerd van een afnemer voor de uien", zegt Boons. "Daarnaast ben je ook de hele verkoopperiode van de pool aan de markt en hoef je je niet druk te maken over de pieken en dalen in de markt. We hebben een uitgebreid netwerk van afnemers en kunnen de juiste koper bij de juiste partij brengen, wat het resultaat van de pool ten goede komt. En ook niet onbelangrijk: wij zorgen voor een snelle en correcte afwikkeling."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden