Onmisbaar voor landbouw

Kamer springt in de bres voor de bij

24 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw en voedselvoorziening. De Tweede Kamer wil daarom dat het kabinet zich er sterk voor maakt dat het gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen in Europa wordt opgeschort.

Alleen de toepassingen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van bijen, kunnen worden benut. De Partij voor de Dieren kreeg donderdag steun van PvdA, SP, D66 en GroenLinks bij het verzoek aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om in Europa te pleiten voor uitstel van het toelaten van de bestrijdingsmiddelen neonicotinoiden en fiprinol.

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) is niet uit te sluiten dat deze middelen risicovol zijn voor de bij. Bijen zijn van groot belang voor de landbouw omdat ze gewassen bestuiven, maar de afgelopen jaren wordt het leefgebied van de bij steeds kleiner.

Dijksma kondigde eerder aan dat zij maandag tijdens een vergadering met haar Europese collega’s gaat voorstellen het gebruik van drie risicovolle stoffen te beperken. Volgens haar komt er heel wat bij kijken om al toegelaten middelen van de markt te krijgen. Mocht Dijksma bot vangen in Europa, dan treft de bewindsvrouw maatregelen voor Nederland. Ze laat daarom nogmaals de mogelijke risico’s van 19 andere stoffen bekijken.

Bron: ANP

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden