Opnieuw hevig noodweer

Frans noodweer kost sector half miljard euro

20 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

Frankrijk is voor de tweede keer deze week getroffen door hevig noodweer. Maandag zorgden regen, onweer en hagelstenen zo groot als eieren al voor veel schade. Woensdagavond werd de Cote D"Or opgeschrikt door een minitornado en in de Pyreneen vielen drie doden als gevolg van overstromingen. Naar schatting van landbouworganisatie FNSEA is er voor ruim 500 miljoen euro aan schade in de landbouw, dat liet de organisatie op de radiozender Europe 1 weten.

De organisatie verwacht dat zo"n 300.000 hectare landbouwgrond verloren is gegaan en rekent op een schade van 1500 euro per hectare. Het roept de regering dan ook op dat boeren aanspraak kunnen maken op het noodfonds. Het zijn vooral de wijnboeren die met de handen in het haar zitten. Niet alleen deze oogst kan afgeschreven worden, maar ook de komende twee jaar zullen de gevolgen van de storm duidelijk zichtbaar blijven. Daarnaast zijn ook bijvoorbeels slatelers flink getroffen door de hagel.

Marktbureau Agritel laat in haar graanrapport weten dat het nog onduidelijk is wat het noodweer met het graan heeft gedaan.

Ook donderdag heeft het noorden van het land nog te maken met extreem weer, in de loop van de dag trekt dit verder naar het noorden en zal ook Nederland er mee te maken krijgen. "In de loop van de middag neemt van het zuiden uit de kans op onweersbuien sterk toe. De buien kunnen vergezeld gaan van hagel en windstoten, ook kan lokaal veel neerslag in korte tijd vallen", aldus het KNMI.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden