Winst daalt met een derde

Ongunstige toekomst voor Südzucker

9 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl suikerboer Royal Cosun wederom goede resultaten boekte gaat het bij de oosterburen iets minder voor de wind. Südzucker moest over het afgelopen seizoen al een daling in de omzet en winst noteren. Ook voor het aankomende seizoen ziet het bedrijf donkere wolken aan de horizon. Dat heeft onder andere te maken met de bio-ethanol tak.

Südzucker is de grootste suikerproducent in Europa. Afgelopen jaar zakte de omzet al met 2 procent, tot 7,7 miljard euro. Ook de operationele winst van 658 miljoen euro was een derde minder dan een jaar terug. Vooral de hoge productie- en grondstofprijzen zijn hier de oorzaak van. Ook kreeg het concern van de EU een fikse boete, van 195,5 miljoen euro, voor het maken van prijsafspraken.

Voor seizoen 2014-2015 verwacht Südzucker een verdere omzetdaling, tot ongeveer 7 miljard euro. De operationele winst gaat dalen naar 200 miljoen euro, denken de Duitsers. Als gevolg daarvan is het aandeel inmiddels met 20 procent in waarde gezakt. Uit resultaten van het eerste kwartaal van dit boekjaar is te zien dat de daling reeds is ingezet.

Volgens een woordvoerder van Südzucker is het economisch klimaat voor de verkoop van suiker en bio-ethanol ongunstig. Dat komt overeen met de verwachting van Rabobank. Hoewel zij een stijging van de wereldmarktprijs zien voor de rest van 2014, verwacht de bank voor de EU een lagere suikerprijs. Dochteronderneming Crop Energies produceert ethanol uit suikerbieten. Dit wordt vervolgens door de benzine in Europa gemengd. Omdat de lidstaten veelal aarzelen met deze maatregel verloopt de markt niet zoals het bedrijf had gehoopt. Ook is bio-ethanol momenteel goedkoper dan benzine en dat drukt de prijs.

Crop Energies verwacht een winst van tussen de min 30 en plus 20 miljoen euro te behalen. Dankzij de enorme productiecapaciteit wil het de winst wel flink opschroeven, tot 850 miljoen euro. Afgelopen jaar bedroeg de omzet nog 781 miljoen euro. De operationele winst daalde echter met 46 procent, wat de algehele winst van Südzucker drukte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden