Afkoeling China goed nieuws?

Fors hogere groei volgend jaar in Nederland

26 November 2014 - Edin Mujagic

In deze tijden waarin het economisch nieuws, zeker uit de eurozone, de stemming niet bepaald beter maakt, zijn vooruitzichten zoals die van de Rabobank een welkome verademing. De economen van die bank menen namelijk dat de Nederlandse economie volgend jaar met 1,5 procent zal groeien. Als dat uitkomt, zal de economie aanzienlijk beter presteren dan dit jaar.

Een belangrijke reden is dat de inkomens van huishoudens zullen stijgen, onder meer doordat de werkloosheid zal dalen. En huiseigenaren, toch een groot deel van de Nederlandse bevolking, ziet in 2015 de waarde van hun huizen stijgen, aldus het economisch bureau van Rabo.

De bank haast zich wel te melden dat er geen reden bestaat voor ‘uitbundig optimisme’. De wereldeconomie draait niet goed genoeg en de eurozone blijft maar kwakkelen. Voor een sterk op export georiënteerde economie zoals de Nederlandse is dat slecht nieuws. En de eurocrisis is bij lange na niet opgelost, sterker nog die kan weer oplaaien.

Voor de agrarische sector is de prestatie van opkomende landen, zoals China, van groot belang. Niet alleen doordat die landen een belangrijke markt zijn maar omdat door de hoge vraag naar landbouwproducten landen zoals China grote invloed hebben op de prijzen van landbouwproducten op de wereldmarkt.

In dat opzicht is het teleurstellend om te lezen dat de economen van Rabo de economische groei in China in 2015 verder zien dalen. Maar dat hoeft geen slecht nieuws voor de agrarische sector te zijn. Sterker nog, het kan zelfs goed nieuws zijn.

1,5

procent

economische groei in Nederland in 2015 volgens Rabobank

De regering van China is bezig met een uiterst delicate operatie, namelijk de economie veel meer laten stoelen op de binnenlandse consumptie en juist minder op export en investeringen, zoals bijvoorbeeld in onroerend goed. Zoiets zonder nadelige gevolgen voor elkaar krijgen zou in een economie zoals die van Andorra of Liechtenstein al lastig zijn laat staan in zo een gigantische economie zoals die van China, die ook nog een mix is van kapitalisme en strenge centrale planning.

Maar als dat zonder te veel kleerscheuren lukt, dan zou daardoor de binnenlandse vraag in China enorm bloeien. En dát betekent onder meer dat de vraag naar onder meer voedsel behoorlijk kan stijgen. Dat zou op zijn beurt al snel kunnen leiden tot stijgende prijzen van allerlei landbouwproducten op de wereldmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ChinaInflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden