Uit vrees voor PED-virus

EU verscherpt regels voor varkens uit VS en Canada

12 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie heeft regels voor gezondheidscontroles op geïmporteerde varkens uit de Verenigde Staten en Canada uitgebreid. De reden voor de aangescherpte controles is de vrees dat het PED-virus overslaat van de VS en Canada naar de EU. De nieuwe regels gelden tot 31 oktober 2015. Dit meldt Global Meat News

Brussel bepaalde in juli dat levende fok- en vleesvarkens uit de VS en Canada moesten worden voorzien van veterinaire certificaten die aantoonden dat de dieren vrij zijn van Porcine Epidemische Diarree. Deze regels waren van kracht tot 12 januari 2015. Omdat PED nog altijd nadrukkelijk aanwezig is in de VS en de ziekte zich zelfs verspreidt, verscherpt en verlengt de Europese Commissies de regels voor varkens die vanuit de VS en Canada naar de Eu worden verscheept.

De inspectiedienst van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) rapporteerde 22 nieuwe varkenshouderijen die in de periode van 23 tot en met 29 november besmet zijn geraakt met PED. Sinds 5 juni zijn 554 uitbraken gemeld. Eén van de uitbraken is geconstateerd op een varkenshouderij op Hawaï. Omdat deze eilanden ongeveer 4.000 uit de westkust van de VS liggen, staan onderzoekers voor een raadsel hoe de ziekte naar Hawaï is overgeslagen. In Canada zijn negen uitbraken gemeld sinds de ziekte de kop opstak in januari.

Het belangrijkste punt van de nieuwe EU-regels is dat de varkens moeten worden gecontroleerd op het bedrijf van herkomst. Naast de varkens, moet ook de mest en voorwerpen die mest bevatten en voer van het bedrijf van herkomst worden getest op het PED-virus. Naast varkens, wordt ook de mest en het voer gezien als risicofactoren, omdat het virus via de mest en het voer kan worden verspreid.

PED-virus kan zich via de wind over 16 kilometer verspreiden

De Amerikaanse Vereniging van Dierenartsen in de Varkenssector, denkt echter dat het virus zich ook over relatief lange afstanden door de lucht kan verspreiden. Onderzoek van de veeartsenbond wijst uit dat het virus zich via de wind over 16 kilometer kan verspreiden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CanadaPED
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden