Voor paprika's

Eerste oogstrobot gaat eindelijk levenslicht zien

6 Februari 2015

De paprika-oogstrobot, waar onderzoekers van de WUR al zo’n tien jaar aan werken, gaat eindelijk het levenslicht zien. In een nieuw programma genaamd Sweeper gaan drie universiteiten samen met onderzoeksinstituten en een Nederlandse paprikateler het systeem verder ontwikkelen om de oogstrobot praktijkrijp maken.

De oogstrobot voor paprika’s is voortgekomen uit het Europese project Crops. Daar schreven we op Boerenbusiness al meerdere malen over. Dat onderzoek heeft genoeg kennis voortgebracht om de robot verder te ontwikkelen en uiteindelijk commercieel in te zetten. De ontwikkelaars hopen zo een leidende rol op te kunnen zetten voor landbouwrobotica binnen Europa.

Een oogstrobot moet telers minder afhankelijk maken van arbeidskrachten. Bovendien spaart het veel kosten uit. De first-generation oogstrobot zal zich alleen op paprika’s gaan concentreren. Die markt is groot genoeg om een robot voor te lanceren. Is de Sweeper een succes, dan hopen de ontwikkelaars het concept ook op andere kasgewassen te kunnen toepassen.

Tot het Sweeper-innovatieprogramma behoren de Umea Universiteit in Zweden, Ben-Gurion Universiteit in Israël, WUR in Nederland, Proefstation voor Groenteteelt in België, Irmato Industrial Solutions uit Veghel en paprikateler De Tuidershoek uit IJsselmuiden.

Vanuit het Horizon 2020 programma ondersteunt de EU het Sweeper-project met 4 miljoen euro voor onderzoek en innovatie.

Regenradar
Powered by Agroweer
'Echt een middag van, voor en door de peensector'

Aangeboden: Nationale Peen Manifestatie

'Echt een middag van, voor en door de peensector'

WUR adviseert inzet 30% GLB-steun voor klimaat

Nieuws Landbouwbeleid

WUR adviseert inzet 30% GLB-steun voor klimaat

Agrocomplex goed voor 7% van Nederlandse economie

Nieuws Economie

Agrocomplex goed voor 7% van Nederlandse economie

Robots over tien jaar gemeengoed voor boeren

Boerenbusiness Agribusiness Award

Robots over tien jaar gemeengoed voor boeren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief