Boerenbusiness Analyse

Waarom krijgen stakende Franse boeren hun zin?

23 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

Het is al tijden onrustig onder Franse boeren. Met name de veehouders hebben het zwaar. Rund- en varkensvlees, maar ook melk zijn niet meer rendabel. Inkomens zijn door concurrentie uit Oost-Europa, Spanje en Duitsland flink gedaald. De kostprijs ligt in Frankrijk een stuk hoger en dat samen met de Russische importban, minder vraag uit China en een dalende consumptie, maakt dat boeren zich in de zwaarste crisis in 30 jaar bevinden.

En zoals ingebakken in de Franse cultuur laten de boeren dit niet over hun kant gaan.  Tien procent van de ongeveer 22.000 Franse agrarische bedrijven staat op omvallen. Daarbij komt nog eens dat de boeren een schuld hebben van 1 miljard euro. Dat samen met alsmaar dalende prijzen maakt dat de woedende sector de straat op gaat en meer geld eist. De boerenacties nemen steeds grotere vormen aan.  Waar het begon met regionale acties, gevolgd door bezetting van slachterijen, supermarkten en havens, groeide het afgelopen week uit naar wegblokkades op de grote Franse snelwegen naar het zuiden, temidden van de grote vakantieuittocht.

In plaats van hard optreden tegen ontwrichtende blokkades, zoekt de politiek hard naar oplossingen om de sector tegemoet te komen. De agrarische sector is relatief klein, maar door het aantal banen wel een heel belangrijke tak voor de Franse economie. Hoewel de sector goed is voor ‘slechts’ twee procent van het bruto nationaal product, levert het direct en indirect wel 1 miljoen banen op in een land dat ruim 66 miljoen inwoners telt.

Een goed argument voor politici om de onvrede in de sector serieus te nemen. De persoonlijke bemoeienis van Minister-president Manuel Valls en President Hollande maakt van de crisis van de landbouw ook een crisis in Parijs. Daarbij gaat het hard tegen hard in het Franse Parlement.

De centrum-rechtse oppositie gaf woensdag tijdens het debat over steunmaatregelen aan de sector de ene na de andere klap aan de minister-president. Volgens oud-president Nicolas Sarkozy is het niet de taak van de overheid de boeren te helpen. Parlementair-leider Christian Jacob, een voormalig agrarisch vakbondsleider, sneerde dat het steunpakket enkel uit ‘slechte communicatie en leugens’ bestaat. Waarop Valls Jacob betichtte van ‘populisme en het niet kunnen omgaan met de situatie’.

Uiteindelijk kwam de politiek, zich goed realiserend wat de invloed van de agrarische lobby is, in Parijs tot een akkoord in de vorm van een steunpakket van 600 miljoen euro. Dit bestaat uit 24 maatregelen met ondermeer een verlaging van de pensioen- en ziektekostenpremies en uitstel voor het betalen van inkomstenbelasting. Ook komen maatregelen die het herstel van de prijzen moeten bevorderen en er komt extra schuldsanering. Daarnaast zal er extra geïnvesteerd worden in exportmogelijkheden.

Donderdag zijn de blokkades op de snelwegen echter weer in volle hevigheid verder gegaan. Veehouders zijn weinig onder de indruk van de toezeggingen van de politiek, een druppel op de gloeiende plaat volgens de landbouworganisatie FNSEA. Volgens hen is het een goedmaker voor de korte termijn, maar geen structurele oplossing voor de crisis.

Achtervolgd door een dreigende politieke crisis, maar met de harde woorden van de landbouworganisaties dat zij de komende drie dagen zullen doorgaan, heeft President Hollande zijn agenda donderdag vrijgemaakt voor een persoonlijk overleg in Dijon met de actievoerders.

Valls deed donderdagochtend op de radio een oproep aan de boeren om te stoppen met barricades die voor veel problemen voor vakantiegangers zorgen. Ook riep hij lokale politici op het steunpakket uit te leggen onder de boeren in hun regio om zo een einde te maken aan de acties. Ten slotte richtte hij zich tot de slachterijen en de voedselverwerkende industrie en riep iedereen op hun verantwoordelijkheden te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
petatje 23 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10864898/Waarom-krijgen-stakende-Franse-boeren-hun-zin?-]Waarom krijgen stakende Franse boeren hun zin?[/url]
De veehouders daar staat het water tot aan de lippen net als hier de varkenshouders ook. Alleen daar kent men het polderen niet en men doet daar de deur minder snel dicht om de werkelijke ellende te verbergen. Men komt er voor uit en is bereid om de handen ineen te slaan om er iets aan te doen.
Hier in nederland poldert LTO met wat ambtenaren maar door, maar van alle keurmerken die in de kolom meer geld zouden generen ook voor de producent is niks terecht gekomen buiten meer marge voor de supermarkten. Ook met de onderzoeken naar eerlijkere margeverdeling is niks gedaan buiten er betaald over praten. Verder trekt de overheid zich steeds verder terug in het faciliteren van de landbouw. Het enige wat steeds doorgaat is het invoeren van nationale beperkingen en maatregelen die ook hier de boeren steeds verder op achterstand zetten in een internationale markt. Niemand die het wil erkennen laat staan zijn rug recht maakt binnen LTO.
Men gaan gewoon door met praten en bestuurders blijven de grote man spelen tot ze zelf te koop komen,dan gaat de deur dicht. Dus voor de Nederlandse boer is de laatste jaren niets positief veranderd en zal er niets veranderen wat voor de Fransen wel verandert. Kortom waar je zelf niet voor gaat komt niemand je brengen en zeker niet met polderende LTO belangenbehartigers. Dat hebben voor mij de laatste 10 jaar wel bewezen.
rennie 23 Juli 2015
waar zijn de belangenbehartigers nu we ze nodig hebben.
niets laten ze van zich horen. schandaaaaalig.
Leo 23 Juli 2015
45500 euries valt niet tegen
petatje 23 Juli 2015
Alle voedsel in de EEG moet toch traceerbaar zijn, en voldoen aan voedselveiligheid en ik weet niet wat voor eisen nog meer!
Doen die boeren bij Lyon een koelwagen open waar perzikken in liggen die op geen enkele wijze traceerbaar zijn maar wel worden verhandeld. Waar zijn we dan met al onze regels met alle kosten daarvan die we als producent mogen betalen?
schoenmakers1 23 Juli 2015
juist petatje, enkel kostprijsverhogende maatregelen die niemand wil betalen en dus ook weer op het bordje van de boer komen, we hebben totaal niets aan onze belangenbehartigers, en als ze nu alleen de boel verziekte voor de leden, maar dat vinden ze nog niet genoeg, ook nog dingen algemeen bindend verklaren, hoe houdt ik mijn eigen baan in stand!!!!!
Analist 23 Juli 2015
Vandaag in de Telegraaf en de landelijke media,"de exportmotor landbouw hapert" Boosdoeners zijn zijn de lage grondstofprijzen en het grote aanbod volgens de economen van de ABN Amro. Dit is weer de zoveelste uitspraak voor van een econoom/analist die de beeldvorming verdraaid in negatieve zin. m.a.w. deze oogst zal geen topper worden zoals 2014. Het gezegde schoenmaker blijf bij je leest ma.w. banken moeten zich niet te veel uitlaten met oogst voorspellingen maar met geldzaken bezig houden.

de politiek laat dit gebeuren, omdat ze als uitgangspunt hebben; "De Markt lost alle problemen op en Geld is Heilig". Hiermee hebben ze zichzelf ontheven van elke inmenging in het mondiale financiële gebeuren. Hun invloed hoeft niet verder te rijken dan "Houdt de kiezer rustig, door hem wat kruimels toe te spelen en houdt vooral de Grote Spelers op de markt te vriend door hun verrijkingsdrift niet te dwarsbomen".

En over onze belangenbehartigers gesproken, ze zijn alleen voor zichzelf bezig in plaats van belangenbehartiging €...
hans 24 Juli 2015
er zijn zo'n 450 000 agrarische bedrijven
waarvan 225 000 veehouderij-bedrijven
10 procent dreigt serieus failliet te gaan voor 't eind van dit jaar
(bij ongewijzigd beleid)
Er werken relatief meer mensen (direct en indirect ) in de landbouw dan in NL.
Agro is goed voor 10 procent van de handelsbalans-overschot

600 miljoen gedeeld door 450 000 is effe meer als 1000 per bedrijf

Maar het is geen concreet geld :
van die 600 miljoen is 500 garantie voor evt nieuwe leningen (waarborgfonds)
garantie als onderpand voor degenen die geen geld meer krijgen bij de bank
daar zie je dus geen cent van
meindert 24 Juli 2015
In de middeleeuwen gebeurde het net zoals nu , toen zonden ze bisdom legers de boer op en roofden ze alles weg wat de oogst van het betreffende jaar opbracht, de boer [eigenaar] achterlatend met een weinig opbrengst voor de volgende teelt, zodat ze verzekerd waren van een volgende oogst!
Analist 25 Juli 2015
Analyse rammelt aan alle kanten, terug naar school. Er zijn veel meer dan 22.000 agrarische bedrijven en de schulden zijn ook veel groter dan 1 miljard. Een miljard zou betekenen dat het gemiddelde Franse agrarische bedrijf minder schuld zou hebben dan een lening voor een brommer.
geert 25 Juli 2015
Franse boeren kunnen niet op een andere manier een vuist maken tegen de supermarkten ,zuivelorganisaties en slachterijen. De supermarkten hoeven niet te voldoen aan de NMA ,hebben vrij spel .Het is een ongelijk speelveld door de NMA,bovendien hebben de boeren te maken met bederfelijke waar die niet lang opgeslagen kan worden,ze staan in feite met de rug tegen de muur.
Emiel Arron 25 Juli 2015
Het probleem in Frankrijk of Nederland is een Europees probleem. een probleem van de vrije markt.Gezond en voldoende voedsel is een mensenrecht kan men zeggen , maar als de landbouw 10% minder zou produceren in de EU zouden er tekorten komen en de prijzen hoogstwaarschijnlijk met 25% stijgen .Dus beste boeren laat 10% van uw akkers gewoon braak en laat 10% van uw dierenplaatsen leeg en dit over gans de lijn . Laat de supermarkten , de slachterijen en de veevoederindustrie en ook de burgers voelen dat jullie de prijs kunnen bepalen.Stop met topproducties na te streven die door de veevoederindustrie geïnduceerd werden om hun omzet te laten stijgen.Waarom zou je honderd koeien of zeugen houden als je even veel verdient met 80 of 90 stuks. Beter nog , met 80 dieren verdient men , met er honderd te houden maakt men verlies.Beste boeren , werk allen wat minder , u zult er wel bij varen . Denk financieel en niet louter bedrijftechnisch .

ing Emiel Arron
Emiel Arron 25 Juli 2015
Het probleem in Frankrijk of Nederland is een Europees probleem. een probleem van de vrije markt.Gezond en voldoende voedsel is een mensenrecht kan men zeggen , maar als de landbouw 10% minder zou produceren in de EU zouden er tekorten komen en de prijzen hoogstwaarschijnlijk met 25% stijgen .Dus beste boeren laat 10% van uw akkers gewoon braak en laat 10% van uw dierenplaatsen leeg en dit over gans de lijn . Laat de supermarkten , de slachterijen en de veevoederindustrie en ook de burgers voelen dat jullie de prijs kunnen bepalen.Stop met topproducties na te streven die door de veevoederindustrie geïnduceerd werden om hun omzet te laten stijgen.Waarom zou je honderd koeien of zeugen houden als je even veel verdient met 80 of 90 stuks. Beter nog , met 80 dieren verdient men , met er honderd te houden maakt men verlies.Beste boeren , werk allen wat minder , u zult er wel bij varen . Denk financieel en niet louter bedrijftechnisch .

ing Emiel Arron
Emiel Arron 25 Juli 2015
Het probleem in Frankrijk of Nederland is een Europees probleem. een probleem van de vrije markt.Gezond en voldoende voedsel is een mensenrecht kan men zeggen , maar als de landbouw 10% minder zou produceren in de EU zouden er tekorten komen en de prijzen hoogstwaarschijnlijk met 25% stijgen .Dus beste boeren laat 10% van uw akkers gewoon braak en laat 10% van uw dierenplaatsen leeg en dit over gans de lijn . Laat de supermarkten , de slachterijen en de veevoederindustrie en ook de burgers voelen dat jullie de prijs kunnen bepalen.Stop met topproducties na te streven die door de veevoederindustrie geïnduceerd werden om hun omzet te laten stijgen.Waarom zou je honderd koeien of zeugen houden als je even veel verdient met 80 of 90 stuks. Beter nog , met 80 dieren verdient men , met er honderd te houden maakt men verlies.Beste boeren , werk allen wat minder , u zult er wel bij varen . Denk financieel en niet louter bedrijftechnisch .

ing Emiel Arron
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden