Energie en specialiteiten stijgen

Resultaten Südzucker beter maar niet door suiker

2 Februari 2016

In de eerste drie kwartalen van het financiële jaar 2015-2016 boekt Südzucker een netto bedrijfsresultaat van 198 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat 174 miljoen. Die extra winst komt echter niet uit de verkoop van suiker.

284

miljoen

euro minder omzet behaalde de gehele groep

Het verschil ten opzichte van vorig jaar wordt gemaakt door de omzet bij de afdeling CropEnergies en de specialiteiten. De totale omzet van de groep komt neer op 4,94 miljard euro. 284 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De huidige drie financiële kwartalen lopen van 1 maart 2015 tot en met 30 november 2015.

De nettowinst bij suiker daalde van 2,53 naar 2,26 miljoen euro. Volgens de suikerproducent is dat geheel te wijten aan het feit dat de suikermarkt haar prijzen vanaf 2014 flink zag dalen. Dat is zowel bij quotumsuiker als surplussuiker goed te merken. Ook werd minder geëxporteerd. Vorig jaar werd nog 44 miljoen euro winst gedraaid. Dit jaar is dat -39 miljoen, zoals verwacht. Ondanks dat de verkopen zijn gestabiliseerd verwacht Südzucker weinig goeds.

Dankzij een zeer droge zomer is de totale opbrengst minder dan het vijfjarig gemiddelde bij Südzucker telers. De gemiddelde opbrengst bedraagt 69 ton per hectare bij een gemiddeld suikerpercentage van 17,5 procent. Een procent meer dan vorig jaar. De campagne liep 90 dagen, tegenover 120 in 2014.

Het segment specialiteiten groeide wel flink van 1,305 naar 1,355 miljoen. De devaluatie van de euro heeft hier een positieve impact op gehad. Ook CropEnergies, de verkoop van energie zoals ethanol, deed het goed. De winst ging daar van 506 naar 576 miljoen euro in de drie kwartalen. Vorig jaar eindigde het echter in de min, dus een winst kon al snel worden gerealiseerd.

Voor het gehele boekjaar 2015/16 rekent Südzucker op een omzet van 6,3 tot 6,5 miljard euro. Dat was een jaar geleden 6,8 miljard. Suiker gaat volgens de prognose verder naar beneden, net als het energiesegment. De sector specialiteiten kan zijn groei volgens het bedrijf juist vasthouden. De operationele winst wordt tussen de 200 en 240 miljoen euro ingeschat. Meer dan de 181 miljoen van 2014/15.

Regenradar
Powered by Agroweer
Duits tekort op productiekosten melk daalt

Nieuws Melk

Duits tekort op productiekosten melk daalt

Duitse melkproductie verder gekrompen

Analyse Melk

Duitse melkproductie verder gekrompen

Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt

Nieuws Grondstoffen

Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

Nieuws Melk

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief