Aanpassen aan trends

Veel marktkennis in keten komt niet bij boer terecht

3 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Veel informatie over prijzen, productie en voorraden op de agrarische markten is voor veel partijen in de keten beschikbaar, maar niet voor boeren. Hierover vergadert de door eurocommissaris Hogan opgerichte taskforce agrarische markten volgende week voor de tweede keer. 

De taskforce, die tot de herfst van 2016 regelmatig om tafel zal gaan, heeft voor haar aankomende vergadering op 8 maart een volle agenda. Buiten dat er gesproken gaat worden over het geagendeerde discussiestuk, komen er drie externe sprekers om het thema transparantie nader toe te lichten.

Productie beter afstemmen op de vraag

Het discussiestuk heeft betrekking op markttransparantie en de beschikbaarheid van marktinformatie voor de spelers op de markt. Dit gaat specifiek over prijzen, het weer, productie en voorraden. De Europese Commissie is van mening dat accurate, relevante en actuele gegevens over de markt de onzekerheid van spelers op de markt verminderden. Met behulp van effectief risicomanagement kunnen producenten, aan de hand van marktsignalen, de productie beter afstemmen op de vraag. Verder denkt de Commissie dat de transparantie goed zou zijn voor beleidsmakers, zodat al in een vroeg stadium gekeken kan worden hoe en of er in de sector marktmaatregelen nodig zijn.

Daarnaast steekt het de Commissie dat veel informatie momenteel niet beschikbaar is voor boeren en wel voor andere partijen in de keten. Zij is van mening dat ook boeren zouden hiervan moeten kunnen profiteren.

De belangrijkste informatie op de grondstoffenmarkt heeft betrekking op prijs, productie, handel en voorraden en kent een redelijke beschikbaarheid. Informatie over consumptie is over het algemeen minder goed beschikbaar. De Commissie denkt dat door de toegenomen concurrentie boeren flexibeler moeten worden om zich te kunnen aanpassen aan consumententrends. Daarbij zijn er een aantal kernpunten waar de informatie aan moet voldoen om als waardevol beschouwd te worden. Deze moet namelijk tijdig beschikbaar, toegankelijk en nauwkeurig zijn.  

Naast het stuk dat ter discussie ligt, zijn er een aantal concrete vragen opgesteld. Deze gaan over de rol van de overheid, de verspreiding van informatie, op welk niveau deze verkregen moet worden, maar ook over de verschillen tussen sectoren en de behoefte aan transparantie in de keten.

De leden van de taskforce hebben ter voorbereiding reeds een flinke leeslijst ontvangen. Daarnaast roept de Europese Commissie op om praktische ideeën over transparantie op te sturen. Dit kan via agri-markets-task-force@ec.europa.eu en is mogelijk tot 20 maart. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden