Whatsapp fotoreportage

Voorjaar splitst Nederland in twee kampen

6 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De weersomstandigheden lijken de akkerbouwers dit voorjaar in twee kampen op de splitsen. Zo is het voor bedrijven in Zeeland en Zuid-Holland mondjesmaat mogelijk om te zaaien en poten. In Flevoland en Noord-Nederland is het echter erg stil.

De bietenstatistiek laat het veschil tussen de verschillende regio's ook goed zien. Het zuiden en zuidwesten loopt duidelijk voorop. Echter, ook daar zijn er verschillen. Niet in alle delen van Zeeland is het mogelijk om te zaaien en poten. Net als de verschillen tussen bijvoorbeeld Zuid-Holland en West-Brabant.

Akkerbouwers in Flevoland moeten dit jaar beduidend meer geduld hebben na verwend te zijn met enkele vroege voorjaren. Vooral de lage percentages gezaaide suikerbieten en uien in de Noordoostpolder vallen op. Ook in de Friese en Groningse kleigebieden is nog maar weinig gebeurd. De zand- dal- en veengronden in het noordoosten hebben ook met regen te maken. De hoge percelen kunnen echter wel gezaaid en gepoot worden.

Foto: Erik Huizing

Akkerbouwer Erik Huizing in Borger-Odoorn (Dr.) ontving gister nog 8mm. Een perceel droge zandgrond is echter wel bekwaam om te poten.

De werkzaamheden in Flevoland lopen opvallend achter dit seizoen. Het lukt het IRS echter wel om vandaag een proefveld bij PPO Lelystad te zaaien.

Zeeuws Vlaanderen loopt dit jaar duidelijk voorop met suikerbieten en uien. Ook daar is het stelen tussen de buien door. Waar mogelijk wordt gewerkt.

Ook akkerbouwer Johan Emmens heeft voordeel van zijn grond in het Drentse Rolde. Na de regen kan vanochtend weer gezaaid worden.

Zetmeelaardappelen poten op de rand van het Groningse Oldambt in Bellingwolde.

In één werkgang kopeggen en suikerbieten zaaien op niet geploegd land in Zuidland (Z-H).

In de Hoeksche Waard ligt de aandacht al op het poten van de aardappelen.

Ook in Noord-Holland is het te nat om te zaaien maar, ploegen wil nog wel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden