Druk wordt opgevoerd

Zaak stormschade voor ZLTO nog niet afgedaan

26 Augustus 2016

De afdelingsbestuurders van ZLTO beramen zich op vervolgstappen tegen verzekeraars, waterschappen  en de overheid na de stormschade van juni dit jaar. De werkgroep Waterschade van het ministerie van Economische Zaken heeft niet de oplossingen gebracht waar de belangenbehartiger op hoopte.

Er zijn nog altijd veel ondernemers in het getroffen gebied die niet weten of hun schade wordt vergoed, of ze recht hebben op subsidie en of ze met asbest besmette mest mogen uitrijden, schrijft ZLTO. De tijd begint te dringen voor een gatenkaas als schuurdak en de mestput vol asbest. De regeling voor werktijdverkorting is misschien te kort. Uitstel van betalingsverplichting aan banken en de Belastingdienst voor zes maanden is wellicht te kort. Wat er in de toekomst gaat gebeuren is onzeker, zo denkt de organisatie.

Er is meer nodig dan de overheid tot nu toe heeft geboden

De verzekeraars en lokale waterschappen hebben hun protocollen gevolgd en inmiddels is het stil geworden aan de keukentafel. Daarom wil ZLTO de druk opvoeren bij waterschappen, verzekeraars en overheid. Samen met LLTB heeft het de afgelopen maanden deel uitgemaakt van de werkgroep Waterschade van het ministerie van EZ. Echter, ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is van mening dat de werkgroep niet de oplossingen heeft gebracht die het voor ogen had. ‘Een groot aantal ondernemers blijft met problemen achter. Er is veel meer nodig dan de overheid tot nu toe heeft geboden.’

ZLTO gaat de waterschappen wijzen op hun verantwoordelijkheden. Weersextremen zullen alleen maar vaker voorkomen en daar zijn ze niet op ingericht. ‘Het is een maatschappelijk probleem dat niet alleen op boeren en tuinders mag worden afgewenteld’, aldus Huijbers.’

Daarnaast bereidt het een kort geding voor tegen de grotere verzekeraars in de regio die ondernemers zonder hagelverzekering weigeren een schadevergoeding uit te keren. ZLTO is namelijk van mening dat er sprake is van storm, die valt onder de stormschadeverzekering. Sommige verzekeraars erkennen dit wel en keren inmiddels geld uit.

De belangenbehartiger eist een evaluatie en verbetering van de Brede Weersverzekering. Ook moet er versneld een werkend protocol komen voor het saneren van asbest in mestputten. Aan de herbestemming van beschadigde gebouwen wordt eveneens te weinig aandacht gegeven, zo luidt de mening van Huijbers.

Voor aanstaande zaterdag - 27 augustus - wordt wederom kans op hagel afgegeven in Nederland. Dit kan wederom in Zuidoost-Nederland vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Weerman Robert de Vries

Gaat april eindelijk uit een ander weervaatje tappen?

Nieuws Weer

Extreem droge winter baart boeren zorgen

BB TV Weer met Robert de Vries

Zonnig, droog, maar wordt maart een te koude maand?

Nieuws Uien

Uien drijven door straat na enorme regenval

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox