CO2 reduceren

Engelse kroonprins zet zich in voor gezonde bodem

26 Oktober 2016 - 3 reacties

Terwijl we in Nederland nog discussiëren over het bomenplan van Staatsbosbeheer halen ze in Groot-Brittannië groot geschut van stal. De Prince of Wales – kroonprins Charles – gaat zich inzetten voor beter bodembeheer. Dat doet het samen met Frankrijk.

Een Anglo-Frans initiatief wordt het genoemd. Ministers van beide overheden komen tezamen om afspraken te maken over bodemgezondheid en het reduceren van broeikasgassen die vrijkomen binnen de landbouw. Dat meldt de BBC. De reductie van broeikasgas is traditioneel een pakkie an van de transportsector en industrie echter, de landbouw speelt volgens de Franse landbouwminister een net zo belangrijke rol.

20-60

procent

van de CO2 uitstoot moet de landbouw reduceren

Een focuspunt voor de ministers van beide landen is het vastleggen van koolstof in de bodem. Daarnaast wordt besproken hoe de bodemkwaliteit kan worden verhoogd, de vruchtbaarheid verbeterd en de voedselveiligheid kan worden vastgelegd.

Volgens de Franse minister van landbouw kan de agrarische en bosbouwsector de uitstoot van broeikasgassen met 20 tot 60 procent verlagen tot 2030. Alleen al binnen de veehouderijsector is 12 tot 15 miljoen ton CO2 uitstoot terug te dringen. Onder andere door mestputten af te dekken, methaan te winnen uit drijfmest en de samenstelling van diervoeders aan te passen. Daarnaast moet kunstmest preciezer en beter worden toegediend en koolstof worden vastgelegd in de bodem door meer groenbemesters te telen, minimale grondbewerking toe te passen en de teeltrotatie te verruimen.

Britse initiatieven uit het verleden, om de emissie-uitstoot te verlagen, zijn gestrand. De uitstoot van de landbouw is sinds 2008 vrijwel gelijk gebleven terwijl die van de industrie fors is gedaald. Uit het klimaatakkoord van Parijs kwam het streven de opslag van koolstof in de bodem met 0,4 procent per jaar te verhogen. Daarvoor moet de overheid eisen stellen. Verder dan een onderzoek is het in Groot-Brittannië niet gekomen. De samenkomst van Fransen en Britten is georganiseerd door de International Sustainability Unit van de Prince of Wales samen met beide overheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Christian Kok 26 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10872066/Engelse-kroonprins-zet-zich-in-voor-gezonde-bodem]Engelse kroonprins zet zich in voor gezonde bodem[/url]
CO² is een volkomen natuurlijke uitstoot die allerminst schadelijk is voor het milieu en ook door assymilatie proces wordt omgezet in O² .
Dus dat hoeven we echt niet tegen te gaan want het wordt zelfs gebruikt in de kassenteelt om alles beter te laten groeien.
Maar NH4 is wel een afval produkt wat niet in de bodem gewenst is .
Maar wat te denken van overige niet te stuiten effecten zoals de PH graad die blijft toenemen en wel door chemicaliën die dagelijks over ons worden uitgesproeid als waren wij muggen..Meer weten www.geoengineeringwatch.org, www.vitalifeiten.nl/petervereecken of /Maarten Horst . Solar Radiation Management
Abonnee
erik 26 Oktober 2016
Beste Christian,
in de mate waarin wij CO2 uitstoten, wat in miljoenen jaren is vastgelegd en wat wij in een moordend tempo weer de lucht in jagen is het wel zeker een schadelijke factor. Inderdaad hebben planten tot op zekere hoogte baat bij meer CO2 in de lucht. Als jij dagelijks besproeid wordt, adviseer ik je te verhuizen, of je ook eens van de andere kant laat informeren. Want zoals met alles, heeft elke medaille twee zijden en heeft elk nadeel een voordeel.
geert 8 November 2016
Waarom dan al die vliegtuigen in de lucht,ze zorgen met al die auto,s voor enorme Co2 uitstoot,maar dat is in de politiek niet bespreekbaar . De landbouw krijgt steeds weer de schuld van al die Co2 uitstoot ,de boeren moeten in het verdomhoekje. De elitaire burgers maken luxe vakantiereisjes naar verre oorden ,dat is heel gewoon
Abonnee
erik 8 November 2016
lucht en scheepvaart zijn de grootste boosdoeners, alleen dan kom je aan de consument die goedkoop op vakantie wil en goedkoop spullen wil kopen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox