Verbod in vanggewassen

Gewasbeschermingsfobie is doorgeslagen

2 November 2016 - 5 reacties

Een doorgeslagen gewasbeschermingsfobie. Zo noemt Jaap van Wenum, akkerbouwvoorzitter van LTO Noord, de Europese plannen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in vanggewassen te verbieden. Ook in eiwitgewassen – die meetellen voor de vergroening – mag straks misschien niet meer worden gespoten.

Begin september sprak staatssecretaris Martijn van Dam zich nog positief uit over de ‘Green Deal Nedersoja’. Een plan dat op termijn 10.000 hectare sojabonen in Noord-Nederland mogelijk moet maken. Belemmerende wetgeving moet uit de weg worden geruimd en Van Dam maakte bekend dat soja meetelt als vergroeningsgewas. Hierdoor kom je in aanmerking voor de vergroeningspremie, en die is hard nodig om rendabel soja te telen in ons land.

Geen GBM's in eiwit- en vanggewassen

De Europese Commissie stelt voor om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in eiwitgewassen, die meetellen voor de vergroening, te verbieden. Van Dam is het daarmee eens, tot ongenoegen van Van Wenum. ‘Een gemiste kans voor de green deal en voor Europese alternatieven om de sojaimport te verlagen’, zo zegt hij. ‘LTO en Copa-Cogeca (De overkoepelende Europese boerenbelangenbehartiger) hebben bezwaar aangetekend.’ Een doorgeslagen gewasbeschermingsfobie, zo noemt Van Wenum het.

Naast eiwitgewassen mogen, als het aan de Europese Commissie ligt, straks ook geen vanggewassen (groenbemesters) meer bespoten worden. Dat is volgens Van Wenum geen groot probleem, omdat de meeste van deze gewassen al jaren zonder inzet van middelen worden geteeld. Echter, voor sommige aaltjesbestrijders zoals afrikaantjes is middeleninzet broodnodig. Sommige onkruidsoorten zijn waardplanten voor aaltjes. Worden deze niet bestreden, dan overleven ook de aaltjes.

‘LTO Nederland heeft destijds hard gelobbyd om aaltjesbestrijders, met toepassing van GBM's, toch voor de vergroening te laten gelden’, meent de voorman. ‘Gaat deze toepassing nu sneuvelen? De voortekenen zijn slecht want, Van Dam steunt het ondoordachte voorstel van de commissie. In dit geval heiligt het doel dus niet de middelen.’

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Peter 3 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10872157/Gewasbeschermingsfobie-is-doorgeslagen]Gewasbeschermingsfobie is doorgeslagen[/url]
Mijneer van Dam moet zo snel mogelijk verdwijnen. Eerst de nederlandse melkveehouderij de nek omdraaien en nu de akkerbouw. Ik wil het nog zien of het gaat lukken om soja te telen zonder gmb's.
sjappie 3 November 2016
net zoveel subsudie geven, dat er gekken zijn die het doen.
Zuidboer 3 November 2016
Nog even en we kunnen allemaal biologisch gaan boeren in dit land of we nu willen of niet. Daar zorgen die linkse rakkers wel voor.
Boerbewust 3 November 2016
Daarom,, het boerbewust initiatief,, promotie van gangbare land en tuinbouw in Nederland. Ter bevordering van gezond boeren verstand en transparante eerlijke producten.
Buitenstaander 3 November 2016
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, wat ben jij naief.
Abonnee
Tinus 3 November 2016
Als we morgen alle bioboeren op een kluitje laten boeren is er overmorgen geen van die mannen die nog een pond aardappelen rooit
Nu houden de gangbare telers hun nog in stand en maar met het vingertje wijzen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Een dringend beroep tot aanpassen nitraatrichtlijn

Opinie Jan Reinier de Jong

Een dringend beroep tot aanpassen nitraatrichtlijn

Uitstel inzaaien vanggewas op zand- en lössgrond

Aangeboden door KWS

Uitstel inzaaien vanggewas op zand- en lössgrond

4 weken extra voor oogst maïs en zaai vanggewas

Nieuws Landbouw

4 weken extra voor oogst maïs en zaai vanggewas

Zaaidatum vanggewas na maïs vaak onhaalbaar

Nieuws NMV

Zaaidatum vanggewas na maïs vaak onhaalbaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief