'Het is tijd voor de boer'

SGP programma zet in op landbouw

4 November 2016 - 31 reacties

De SGP heeft de landbouw tot speerpunt gemaakt in zijn verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer. De partij vindt dat boeren opgezadeld zijn met teveel regels en steeds hogere kosten. ‘Het wordt tijd voor de boer,’ zegt lijsttrekker Kees van der Staaij.

'In de landbouw zijn ontzettend veel gezinsbedrijven actief. Die dreigen nu uitgemolken te worden. Dat heeft grote gevolgen voor de bedrijvigheid op het platteland. Maar ook voor de investeringen in dierenwelzijn en milieu. Als je rood staat, kun je niet groen zijn. Zo eenvoudig is het. Mooie Haagse praatjes over duurzame landbouw zijn geen cent waard als daar alleen maar kostenverhogingen tegenover gezet worden. Bij een eerlijke boterham voor de burger hoort een eerlijke boterham voor de boer,' aldus Van der Staaij.   

Als je rood staat kun je niet groen zijn

Als voorbeeld verwijst de SGP naar de melkveehouderij. Landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf:  ‘Staatssecretaris Van Dam heeft zitten slapen. De sector zit nu in een juridisch moeras. De derogatie en de toekomst van veel bedrijven staan onnodig op het spel. Het is hoog tijd dat Den Haag de laarzen aantrekt voor de landbouw.’ 

De SGP wil weer een eigen ministerie en minister vóór landbouw. Deze bewindsman moet elk jaar minimaal een week meedraaien op een boerenbedrijf, een kotter of in de kassen om voeling te houden met de bedrijven zelf.  Dijkgraaf: ‘De afstand tussen de theorie van Den Haag en  de praktijk in het veld is veel te groot geworden. De land- en tuinbouw heeft een vakminister nodig. Het gaat om ons voedsel en veel bedrijvigheid! Een minister kan in Brussel en Den Haag meer potjes breken dan een staatssecretaris.'

De SGP komt met een aantal maatregelen om kosten te verlagen, prijzen te verhogen en verduurzaming te ondersteunen. Zo wil de partij de rode diesel terug en moet de BTW-landbouwregeling behouden blijven. Ook wil de SGP dat de weersverzekering vrijgesteld wordt van assurantiebelasting. Boeren moeten meer ruimte krijgen voor markt- en prijsafspraken en er moet ruimte komen om verliezen verder achterwaarts te verrekenen met de winstbelasting.' Daarnaast wil de partij dat er tientallen miljoenen euro’s extra wordt uitgetrokken voor innovatie in de landbouw.  

Systeem fosfaatrechten moet zo snel mogelijk op de helling

Verder moet het mestbeleid op de schop. Met metingen als basis en een fosfaatvrije voet voor mest met veel organische stof. 'Uitmergeling van de bodem willen we niet. Bedrijven met hoge gewasopbrengsten verdienen meer ruimte om mest uit te rijden. Export van fosfaat naar landen met een fosfaattekort moet niet langer meetellen voor het fosfaatplafond. Gebruiksnormen worden in ieder geval niet aangescherpt, als het aan de SGP ligt. 'Het systeem van fosfaatrechten moet zo snel mogelijk op de helling. Daarvoor moet een datum worden vastgesteld. Zolang dat systeem nog bestaat, moeten de melkveehouders meer fosfaatruimte krijgen. Die ruimte is nodig om in ieder geval de knelgevallen uit de brand te helpen,' zo staat in het verkiezingsprogramma.    

Om het belang van de land- en tuinbouw te onderstrepen lanceert de SGP naast haar verkiezingsprogramma ook een aparte landbouwsite tijdvoordeboer.nl. Dit eveneens met het oog op de verkiezingen van de Tweede Kamer op 15 maart 2017.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
DD 4 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872184/SGP-programma-zet-in-op-landbouw]SGP programma zet in op landbouw[/url]
Maakt stem keuze in Maart een stuk eenvoudiger.
Martin van Mastwijk 4 November 2016
Eindelijk een partij met een goed plan om onze mooie agrarische sector met haar hardwerkende gezinsbedrijven een steun in de rug te geven. Hopenlijk delen de overige partijen dit goede innitiatief.
GBK 4 November 2016
Een partij die eindelijk met de boer meedenkt, om nog te kunnen overleven. Ze verdienen dan ook zeker onze stem
Koos 4 November 2016
SGP is altijd de enige echte Boerenpartij geweest, verdient dan ook de stem van ALLE boeren!
H.A 4 November 2016
Eindelijk een partij die voor de boeren is PvdA laat ons compleet in de steek ze vergeten wat er speelt export en banen verweven met de landbouw !!!!!!!'
anton 4 November 2016
GBK schreef:
Een partij die eindelijk met de boer meedenkt, om nog te kunnen overleven. Ze verdienen dan ook zeker onze stem

De SGP heeft nog altijd een boeren hart gehad,jammer dat ze zo klein zijn.Hopelijk kunnen ze na de verkiezingen iets voor ons betekenen.
Met de PVDA kunnen we geen kant uit, maar dat was te voorzien.
LEO 4 November 2016
Niet doen. Principes zijn om aan vast te houden.
Scheiding kerk en staat.
Met een grote boog om alle extremisten heenlopen, links, rechts of dieren.
Henk 4 November 2016
Leo, niet dom lullen.
Eindelijk een partij die simpel de problemen gewoon durft te noemen, zonder gezwets over 'duurzaamheid' , 'mag-niet-van-de-NMA' bla, bla....
Gewoon afspraken maken om weer toekomst te hebben.
Bruggetje 4 November 2016
Zodra er een vrouw op de lijst staat, stem ik er ook op.
jjjjj 5 November 2016
zieltjes aan het winnen
Jan 5 November 2016
Geweldig wat een goede partij Ik stem al jaren SGP omdat dit eerlijke mensen zijn die voor hun principes uit durven komen een durven zeggen waar het op staat Ze begrijpen het boerenleven De SGP stemmers zijn eerlijke mensen ook in de handel Ik woon zelf in het noorden van het land maar zou best in een SGP bolwerk willen wonen.
LEO 6 November 2016
Kijk vandaag eens op de site van die lui.

Onbegrijpelijk wereldvreemd.

Nogmaals: extremisten moet je met een hele grote boog omheen lopen.
dronten 6 November 2016
prima parij,verdient meer zetels.
beter voor iedereen.
Recht door zee 6 November 2016
Super. Ze verdienen alle agrarische stemmers. Top
Abonnee
erik 6 November 2016
dan krijgen ze er nauwelijks een zetel bij. Je hebt in NL 85.000 stemmen nodig voor één zetel en er zijn nog ongeveer 70.000 agrarische ondernemers.Hier krijg je geen minister van landbouw mee terug, wel andere gedachten waar ook niet iedereen blij van wordt. Scheiding van kerk en staat is goed, houden zo
bob 11 November 2016
goede instelling moeten allemaal op deze partij stemmen zodat we zelf weer kunnen ondernemen ipv de regels elk jaar in verhoogd tempo door de strot geduwd te krijgen
geert 14 November 2016
Jammer dat de vrouwen er niks te vertellen hebben,ze lijken wel een beetje op de Amish in Amerika. Maar het verandert hier in Nederland ook wel,veel kerken worden gesloten of verkocht ,door gebrek aan belangstelling en geld.In de zomer zie je hier ook wel veel zgn. christelijke boeren op zondag maaien ,schudden of opzwillen,waarvan dit 10 jaar geleden nog ondenkbaar was.
tinus 14 November 2016
er zijn ook partijen waar boeren niets te vertellen hebben....bovendien is er een SGP raadslid vrouw(Zeeland) dus die discussie is al gevoerd....
mees-jozef 14 November 2016
idd Tinus....snap niet dat er boeren zijn die niet SGP stemmen....scheiding kerk en staat wat hier genoemd wordt slaat nergens op. Daar is SGP ook voor alleen ze zijn tegen kinderdoding en suicide, logisch als je beschaafd bent....Ze bieden goede oplossingen door zorg voor opvang ongewilde zwangere vrouwen en goede zorg voor depressieve mensen ipv wegwerkpillen om zorgkosten te drukken...Echte liefde voor vrouwen en zwakke ouderen dus itt veel andere partijen.
Abonnee
Crelis 19 November 2016
Precies Mees Jozef...Ik had `t niet beter kunnen verwoorden.
Vrouwtje 22 November 2016
Nederland wordt er echt niet slechter van als je op de SGP stemt heerlijk zo'n rustdag !
een partij met echte liefde voor mensen en dieren
Hanneke 22 November 2016
Ik ben trots op deze mannen van de SGP die Door hebben dat zonder de boeren
Leo geen eten heeft !
Leo je moet maar gaan hopen dat de boeren niet met een grote boog om jou heen gaan lopen! !!!!!!!!!!!!
Cora 22 November 2016
SGP, betrouwbaar en degelijk. Dè partij voor boeren èn mensen met gezond verstand.
Ewout 25 November 2016
Sgp is een partij die pal staat voor waarden. En constructief is naar de landbouw! Ik heb verschillende inbrengen van partijen beluisterd.
Ik ben oprecht verbaast dat de landbouw de ruimte van nu nog heeft!!!!
Partij v d dieren bijv landbouw is 'gif, mest en sleepnetten'
En nog veel meer van die onzin.
Er is maar een optie voor de 'blijvers' STEM SGP!! #gezond verstand.
albertos 25 November 2016
erik ik denk dat ze er meer zetels bij krijgen al die bedrijven die van delandbouw leven het zijn er zomaar 200000 dus 4 zetels erbij
Abonnee
erik 25 November 2016
die hebben allemaal een CAO loon, dat zijn geen sgp stemmers
gerrit 28 November 2016
dit is nog eens duidelijke taal waar een boer nog wat aan heeft
Abonnee
de fries 18 December 2016
nooit zal ik op een religieuze partij stemmen, idem als leo. alle partijen met een religieuze agenda zouden verboden moeten worden. Dan pas zouden we scheiding van kerk en staat hebben.
anton 18 December 2016
de fries schreef:
nooit zal ik op een religieuze partij stemmen, idem als leo. alle partijen met een religieuze agenda zouden verboden moeten worden. Dan pas zouden we scheiding van kerk en staat hebben.

Gelukkig is ieder daar vrij in. Als iedereen zoals u zou denken, zou het nog een grotere puinhoop zijn.
Abonnee
okee 18 December 2016
de fries schreef:
nooit zal ik op een religieuze partij stemmen, idem als leo. alle partijen met een religieuze agenda zouden verboden moeten worden. Dan pas zouden we scheiding van kerk en staat hebben.


Inderdaad zijn er mensen die anti-religieus zijn, zij moeten oppassen niet onverdraagzaam te zijn voor diegenen die wel religieus zijn. Gelukkig is er vrijheid van godsdienst voor iedereen.
Abonnee
Vrij grof 18 December 2016
Was dat andersom ook maar zo Okee!
anton 18 December 2016
Vrij grof schreef:
Was dat andersom ook maar zo Okee!

U voelt zich aangesproken? Arme onverdraagzame ziel,u gaat zich nog dikwijls aangesproken voelen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

Nieuws Politiek

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

BBB wint zetel en komt tot hoogste score in peiling

Nieuws Politiek

BBB wint zetel en komt tot hoogste score in peiling

Regeren zonder kennis van de praktijk, mag dat?

Opinie Krijn J. Poppe

Regeren zonder kennis van de praktijk, mag dat?

BoerBurgerBeweging komt boven CDA uit in peiling

Nieuws Politiek

BoerBurgerBeweging komt boven CDA uit in peiling

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief