LLB handel komt los

Grondgebrek bij bietenteelt is niet aan de orde

7 November 2016 - Niels van der Boom - 8 reacties

Dat de bietenteelt in 2017 gaat uitbreiden staat als een paal boven water. Dat is ook nodig om het dal van 2014 en 2015 te boven te komen. Bietentelers hebben met de omschakeling naar LLB’s fors ingezet op uitbreiding echter, is die wel te realiseren? De handel in leveringsbewijzen begint inmiddels op gang te komen.

Eind augustus startte de vroege bestelling voor suikerbietenzaad. Die is inmiddels afgerond. In december volgt een tweede ronde, waarbij ook nieuwe rassen zijn te bestellen. Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, schat in dat ongeveer voor 85.000 hectare aan zaaizaad reeds is besteld. ‘Dit uitzaaivoornemen hadden we op voorhand iets hoger ingeschat. De ambitie was 88.000 hectare’, zo licht hij toe.

85.000

hectare

aan suikerbietenzaad is reeds besteld

Suikerbietentelers hebben dit jaar relatief vrij spel om fors uit te breiden. Het toewijzingspercentage werd in juni al op 112 procent gezet. Daarbovenop komt dat 97 procent van alle telers hun ledenleveringsbewijzen met minimaal 20 procent uit hebben gebreid. Nog eens 63 procent gaf aan zelfs nóg meer LLB’s te willen ontvangen. Uiteindelijk kwam de toewijzing uit op 20,7 procent, wat onder aan de streep inhoudt dat een teler voor 2017 zijn areaal met maximaal 32,7 procent uit mag breiden.

‘Het gaat niet alleen om uitbreiding van de teelt. Het heeft ook met de tactiek van sommige telers te maken’, weet Sikken. ‘Dit doel hebben we ook nooit ontmoedigd. Telers zijn vrij geweest LLB’s aan te vragen met als doel deze door te verkopen.’ Cosun bericht vandaag, 7 november, op haar website dat de handel in LLB’s begint los te komen. Daarbij is het wellicht opmerkelijk te noemen dat er meer vraag dan aanbod aanwezig is. Blijkbaar zijn er bietentelers die de ambitie hebben (zeer) fors uit te willen breiden. De marktprijs voor verhandeling onderling ligt tussen de 30 en 40 euro per leveringsbewijs, zo noteert Cosun.

Het areaal suikerbieten voor 2016 zet het CBS op 70.000 hectare. Wordt maximaal ingezaaid, dan komt het theoretisch areaal voor 2017 uit op 92.890 hectare. Een indrukwekkend cijfer, waarbij wel moet worden opgemerkt dat we in de afgelopen 15 jaar veel hogere arealen hebben gezien. Zo bedroeg het in 2000 bijna 111.000 hectare. Toch blijft het interessant waar die kleine 23.000 hectare vandaan moet komen?

Zorgen of bietentelers zich niet verslikken heeft Sikken niet: ‘De meeste telers die ik spreek hebben ruimte om uit te breiden. Sommige zelfs fors meer. Niet in alle gebieden is dit het geval. Je moet het op telerniveau bekijken. Er zijn genoeg bedrijven waar nog forse uitbreiding mogelijk is. Ook is het aannemelijk dat telers scherper op hun toewijzing gaan zitten en proberen de minimale oppervlakte in te zaaien. Per LLB geldt een leveringsverplichting van 85 procent. Inmiddels wordt een prijs van 40 euro per ton genoemd voor de post-quotum periode. Telers hebben vertrouwen dat ze met dergelijke prijzen een goed saldo kunnen maken.’

Meer bieten gaat ten koste van?

Nagenoeg iedere teler gaat in 2017 dus uitbreiden. Aardappelen, uien en andere belangrijke teelten kennen vaak een vaste plek in het bouwplan. Meer bieten gaat dus ten koste van (zomer)graan, conserven en handelsgewassen.

Hebben bietentelers geen vrees dat de markt een forse daling mee gaat maken, zoals met de zuivelmarkt recent het geval was? Sikken denkt dat het zo’n vaart niet loopt. ‘We hebben zelf ook een analyse gemaakt van de mondiale suikermarkt. Momenteel heerst in Europa veel meer vraag naar suiker dan we produceren. Daarom wordt rietsuiker geïmporteerd. Dit volume neemt vanaf 2017 af en de vraag wordt ingevuld met een stijgende Europese productie. Dat de markt, en dus ook de marktprijs, volatiel wordt is aannemelijk. Kijken we naar de wereldmarkt voor suiker dan zijn de vooruitzichten gunstig. Exportbelemmeringen worden weggenomen. De Europese suikerproductie telt een relatief gering volume in vergelijking tot het jaarlijks benodigd volume op de wereldmarkt. Kleine procentuele stijgingen hebben al grote gevolgen voor de vraag.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
stopper 7 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872210/Grondgebrek-bij-bietenteelt-is-niet-aan-de-orde]Grondgebrek bij bietenteelt is niet aan de orde[/url]
Nou als cosun denkt dat ik voor 40 euro bieten ga telen, dan zoeken ze maar een andere !
Ik heb vanmiddag de LLB's te koop gezet.
TDB 7 November 2016
Zet je telefoon nummer er maar bij ik heb belangstelling voorde llb,s
Westbrabander 7 November 2016
Er is nog niet voor 85000 ha zaad besteld. Uit de areaalinventarisatie bij de vroegbestelling voor zaad blijkt dat het areaal op 85000 ha uit kan komen.
Abonnee
driekus vierkant 7 November 2016
Als ik het dus begrijp moet je dus tussen de 3000 en 4000 euro investeren voor een ha onder de llb te krijgen .
Als je dat heb gedaan dan heb je daarover ook nog een leverplicht van 85%.
Nu denk je ik lever het toch vol.
Ook als je je maar 32 euro krijgt bij 17% suiker????????????????.
Niemand denkt het ,maar we zijn niet ver verwijderd van een veel duurdere graanprijs en daar zit je dan met je llb die je vol moet leveren.
Die brabander die van tussen de hunnebedden is getrokken en nu dit verhaal zo mooi voorspiegeld moet ze zelf maar gaan telen.
csm fan 7 November 2016
de teelt is gewoon niet rendabel op 35 euro zeker omdat het volgende gewas altijd minder opbrengst geeft door structuur schade. misschien in Drenthe kan het maar op klei doe ik liever tarwe uien peen en pootgoed. wij gaan ook llb afstoten
Abonnee
driekus vierkant 7 November 2016
In het verleden is het ook gebeurt bij avebe.
Je kon toen op marktplaats net zoveel aandelen gratis of zelfs met geld toe krijgen.
Een paar jaar later MOEST iedere aandeelhouder geld storten om het vermogen aan te vullen zo dat de fabriek gered kon worden.
Met een slecht bestuur zoals nu bij Cosun is llb kopen net zo iets als uit een vliegtuig springen zonder parachute.
Abonnee
stevia 7 November 2016
driekus, waarop baseer jij je uitspraak dat er nu een slecht bestuur zit? Iets roepen is makkelijk, maar geef even onderbouwing( anders lijk je wel een politieke populist, ik roep maar wat!)
Abonnee
bossers 7 November 2016
stevia schreef:
driekus, waarop baseer jij je uitspraak dat er nu een slecht bestuur zit? Iets roepen is makkelijk, maar geef even onderbouwing( anders lijk je wel een politieke populist, ik roep maar wat!)


Zelf ben ik vernieuwend, heb visie,en ondernemend.
Geloof me de rest is kachelhout.
geloof het niet 7 November 2016
ben je t echt adrie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden