Cultuuromslag in risicomanagement

Veerman wil voor de boer markttransparantie

15 November 2016 - 1 reactie

Het moet agrarisch ondernemers een stuk gemakkelijker worden gemaakt als het gaat om prijsrisico’s afdekken, marktinformatie opdoen en hun producten zo af te zetten dat zij een sterkere positie verkrijgen. De Taskforce Agricultural Markets onder leiding van Cees Veerman adviseert de Europese Commissie hoe dat beter kan.

Op het gebied van markttransparantie adviseert de taskforce de commissie een verplichte prijsrapportage in te stellen over de hele linie in de voedselketen. Dit moet boeren en consumenten inzicht geven in hoeveel iedere speler in de keten aan de door de consument uitgegeven euro verdient. Vooral de prijzen van vlees, groenten en fruit en zuivel moeten daarmee transparanter worden. De data moet als het aan hen ligt wijdverspreid worden. 

Hoewel sommige lidstaten goed werkende risico management systemen hebben, is het in de meeste staten niet goed ontwikkeld. Toch is dit volgens de taskforce essentieel. Daarom moet er worden geïnvesteerd in onderwijs en kennisoverdracht. Ook moet er worden bekeken hoe gewasverzekeringen aantrekkelijker kunnen worden gemaakt, mogelijk met cofinanciering van de EU. 

Voor boeren die moeite hebben met bijstorten op termijnmarkt moeten er kredieten komen

Verder wil de taskforce dat er stappen worden genomen in het gebruik van termijnmarkten en andere instrumenten om prijsrisico’s te beheren. Om ondernemers hierin te trainen moten lidstaten gelden beschikbaar stellen. Campagnes moeten ervoor zorgen dat er een cultuuromslag komt in het vooroordeel dat termijnmarkten een complexe financiële tool zijn waarvan met name speculanten profiteren. Voor boeren die moeite hebben met bijstorten moeten er kredieten of garantiefondsen komen. 

Wat betreft handelspraktijken moeten er regels komen die voor de hele EU gelden. De taskforce denkt aan een maximale betalingstermijn van 30 dagen, contracten mogen niet eenzijdig of met terugwerkende kracht worden aangepast (dit betreft volumes, kwaliteitsnormen en prijzen), er mag geen bijdrage worden gevraagd voor promotiekosten, er mogen geen claims voor verloren of onverkochte producten worden opgelegd, last-minute annuleringen van bederfelijke producten zijn uit den boze en verzoeken tot vooruit betaling zijn niet toegestaan. Om dit allemaal te handhaven, moet er een onafhankelijke autoriteit komen die anoniem klachten behandelt.

Contracten kunnen volgens de taskforce tot een bepaalde hoogte hun nut bewijzen. Daarom pleiten zij voor een geschreven contract met standaard clausules als de boer hierom vraagt. Samenwerkingsverbanden van boeren die gezamenlijk producten verkopen en coöperaties moeten niet door mededingingsregels in de weg worden gezeten. Wat mag en niet mag, is vaak onduidelijk. Daarom moet het duidelijker en eenvoudiger. Bij de klimaatveranderingen moet er aandacht zijn voor de rol van de boer. Hij moet niet worden gezien als deel van het probleem, maar als deel van de oplossing

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 15 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10872296/Veerman-wil-voor-de-boer-markttransparantie]Veerman wil voor de boer markttransparantie[/url]
Het is vaak lang wachten voor de boer op z,n geld ,zelfs de grote supermarkten doen hier aan mee. De boer moet maar geduldig wachten ,terwijl hij ook weer nota,s heeft om te betalen
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Belangenbehartiging

Old boys trekken zonder boer de landbouw niet vlot

Nieuws landbouw

Veerman de boer op voor natuurinclusieve landbouw

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief